Kolmen S:n hallitus on enää ministerisalkkuja vailla

26.5.2015 klo 14:56 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitusneuvotteluja käyvillä puolueilla on enää nykyisestä vähenevät ministerisalkut jakamatta. Joku saa vastattavakseen kaksi ministeriötä, joissakin ministeriöissä sen sijaan säilyy kaksi ministeriä.

Juha Sipilän prosessikaaviossa on käynnistynyt hallitusneuvottelujen viimeinen vuorokausi.

Kaikki keskeiset kysymykset on ratkaistu, kun hallitusneuvottelujen h-hetki eli loppuinfo lähestyy. Se on tarkoitus pitää huomenna keskiviikkona klo 14.

Sisäministeri Päivi Räsäsen tällä kaudella kantamaa sisäministerin salkkua Sipilä ei olisi yhdistämässä oikeusministerin salkun kanssa, mutta joitakin esimerkin kaltaisia siirtoja on luvassa.

Tänään hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden kesken on käyty neuvotteluja ministerisalkkujen määrästä ja niiden jakamisesta.

Varmaa on ainakin se, että ministerien määrä vähenee nykyisestä 17:sta, kenties merkittävästikin. Ministeriöitä on 12 ja niin on jatkossakin. On todennäköistä, että ministerisalkkujen määrä pudotetaan ministeriöiden määrää vastaavalle tasolla. Jakoon jäisi siis kenties 12-13 ministerisalkkua.

Ministeriöt ja ministerisalkut eivät silti tulevassakaan hallituksessa kulje käsi kädessä. Hallitustunnustelija Juha Sipilä piti todennäköisenä, että joku ministeri saa vastattavakseen kaksi ministeriötä ja joissakin ministeriöissä puolestaan säilyy kaksi ministeriä. Sisäministeri Päivi Räsäsen tällä kaudella kantamaa sisäministerin salkkua Sipilä ei olisi yhdistämässä oikeusministerin salkun kanssa, mutta joitakin esimerkin kaltaisia siirtoja on luvassa.

Lisäksi ministerisalkkuihin sujahtaa aivan uusia tehtäviä hallitusohjelman strategisten linjausten mukaisesti.

Sekä Kokoomuksen Alexander Stubb että perussuomalaisten Timo Soini pitivät päivänselvänä, että Keskustalle kuuluu kolmikosta eniten ministerisalkkuja. Soinin näkökulmasta alkoi tänä aamuna näyttää selvältä jo sekin, kuinka monta salkkua kukin kolmesta osapuolesta saisi.

Sen sijaan Keskusta, Kokoomus ja perussuomalaiset joutuvat vääntämään vielä iltapäivän aikana kättä salkuista, joita kohtaan kaikilla puolueilla on eniten kiinnostusta ja potentiaalisia ministeriehdokkaita.

Sen jälkeen alkaa ratkaisun myyminen omalle puolueelle.

Ylös