Näyttelijä Maria Ylipää: – Pakolaistilanne pitää Kristina-musikaalin aina ajankohtaisena

26.5.2015 klo 18:28 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kristina från Duvemåla -menestysmusikaalin nimiroolissa mainetta niittävä Maria Ylipää filmaa parhaillaan Suomessa. – Katson järkyttäviä uutisia Välimeren ja Aasian pakolaisista ja huomaan, että musikaali on ajankohtaisempi kuin koskaan, Ylipää sanoo.

Tappajan näköinen mies -elokuvaa kuvataan parhaillaan Helsingissä. Jo televisiosarjassa suurta kiinnostusta herättänyt Viktor Kärppä (Samuli Edelmann) lähipiireineen pääsee nyt valkokankaalle. Marja-vaimoa näyttelee Maria Ylipää, veljeä Ville Haapasalo ja poliisikaveria Martti Suosalo.

– Minulla on käsikirjoituksen mukaan Viktorin kanssa aviokriisi, mutta ei haittaa, olen aivan innoissani saadessani olla filmaamassa Suomessa, Maria Ylipää hehkuttaa.

Ruotsi on pohjoismaa, mutta siellä lavalla olen itsekin mamu.

– Olen ollut liikuttuneen huojentunut siitä, miten hyvin hahmoni ovat siirtyneet tv-tuotantoon ja elokuvaan, kiittää kirjailija Matti Rönkä.

Maria Ylipää lopetti juuri Kristina-musikaalin pitkän esityskauden Göteborgin Oopperassa ja saapui Suomeen kuvauksiin sekä lomalle. Myös aviomies ja perheen 7- ja 2-vuotiaat pääsevät välillä koti-Suomeen.

– Ruotsi on pohjoismaa, mutta siellä lavalla olen itsekin mamu, Ylipää muistuttaa.

Abba-kaksikko Björn Ulvaeus ja Benny Andersson sävelsivät 1995 valmistuneen musikaalinsa Kristina från Duvemåla Vilhem Mobergin karun mutta rakastetun siirtolaiskuvauksen Maastamuuttajien pohjalle. Sydäntäsärkevä tarina koskettaa edelleen.

– Itse asiassa musikaali on järkyttävän ajankohtainen. Kun katsoo ympärilleen Välimeren, Lähi-idän ja Aasian pakoilaisongelmaa, mikään ei itse asiassa ole muuttunut. Ellei sitten vain pahempaan suuntaan, Ylipää pohtii KD-verkkolehden haastattelussa.

Hän on saanut suitsutusta roolistaan Kristinana, nuorena Amerikkaan lähtevänä äitinä, jonka elämä kulkee menetyksestä ja ahdingosta toiseen.

– Nyt esityksiä on takana jo yli 250, ja se on jo melkoinen määrä, Ylipää tunnustaa.

Suomessa Svenska Teaternissa 2012–2014  ja Ruotsissa Göteborgissa 2014–2015 esitetty musikaali jatkaa syyskuussa Tukholmassa. Esityspaikkana on Djurgårdenin legendaarinen Cirkus. Viikottain esityksiä on viisi.

– Muutamme kesän jälkeen Tukholmaan. Lapsiperhen arjen pyörittäminen työn ohella on vaativaa. Saamme syksyllä au pairin avuksemme, Ylipää kertoo.

– Siksi olen täällä Suomessa nyt aivan fiiliksissä. Muuta kuvausryhmää on suorastaan naurattanut minun intoiluni. Ihan mahtavaa välillä tehdä jotain aivan muuta! Maria Ylipää kiittelee.

 

 

Ylös