Hallitus syntyi kivuttomasti – nyt alkaa tuskien taival

28.5.2015 klo 23:13 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Sipilän trio syntyi huomattavasti kivuttomammin kuin Kataisen sixpäkki neljä vuotta sitten. Mutta perjantaina 29. toukokuuta nimitettävän hallituksen edessä on korpitaival – jonka käytävä on liukaskin lie. Edessä on vielä pahempaa kuin edeltäjällään.

Hallitusneuvottelut sujuivat työrauhan vallitessa. Smolnan edessä nähtiin neuvottelijoiden harmaita kasvoja ja vakavia ilmeitä, mutta julkisuuteen astui aina pirteästi ja tehokkaasti esiintyvä kolmikko. Sipilä mestaroi, Stubb ja Soini säestivät.

Mutta Sipilän hallituksen taivallettavana on pimeä korpi – ja usein se käytävä  liukaskin lie.

Oppositio ja kärkkäät arvioijat tyytyivät henkeään pidätellen odottamaan. Vasta ohjelman esittelyn ja tämänpäiväisten ministerinimitysten jälkeen alkoivat kriittiset puheenvuorot.

Leikkauslistojen karu kokonaisuus alkaa paljastua. Ehdolliset lupaukset tuntuvat siltä, kuin tikkari vietäisiin nenän edestä. Saatte verohelpotukset, jos. Lapsilisiin ei kosketa, jos.

Pääministeriksi torstaina äänestetty Sipilä on viettänyt vaalivoiton jälkeisen kuherruskuukautensa median ja suomalaisten kanssa. Moni on halunnut uskoa, että liike-elämässä pärjännyt insinööri löytää menestysreseptin myös isänmaalle.

Kristillisdemokraatit katselee hallituksen kolmea puoluetta ja pohtii kaikista sen edessä olevista haasteista huolimatta, että oikea paikkamme olisi oikeastaan mieluummin noiden kanssa päätöksiä tekemässä. Sen sijaan joudumme kuitenkin toimimaan arvoliberaalien ja viher-vasemmiston joukossa oppositiossa.

Puolueiden ministerivalinnat ovat jo herättäneet hämmästystä. Timo Soini ulkoministeriksi ja Stubb valtiovarainministeriksi oli ensimmäinen ylläri. Anne Bernerin valinta ensikertalaisena ja politiikan ulkopuolelta tulevana suoraan ministeriksi yllätti tulevan ministerin itsensä lisäksi myös politiikan yleisön. Sanni Grahn-Laasonen joutuu kestämään yhä uudelleen arvosteluja  nuoruudestaan (32) ja Stubbin suosikkina olemisestaan. Tiilikainen innostui sellaiseksi hallituksen rökittäjäksi menneellä kaudella, että moni haluaa päästä maksamaan hänelle potut pottuina.

Puhemiehen pestikin sisältää vielä yllätyksen, sillä se on menossa Varsinais-Suomen Maria Lohelalle, perussuomalaisten toisen kauden edustajalle. 36-vuotias Lohela on aluperin pohjoispohjalainen, Nivalassa syntynyt.

Tilanne Suomessamme on niin vakava, että viihteelliseen hutkintaan ei tee mieli lähteä. Leikkauslistat ovat karmeita, mutta niin ovat myös velkamme, kestävyysvajeemme, työttömyyslukumme ja kilpailukyvyttömyytemme. Tsemppiä ja ihmeitä sekä kaikkea niiden väliltä  tarvitsemme nyt kipeämmin kuin koskaan. Pelättävissä on, että meidän on suostuminen ja tottuminen vielä moneen tympeään päätökseen.

 

 

 

Ylös