Essayah on käytettävissä KD:n puheenjohtajaksi, Östman harkitsee

1.6.2015 klo 16:39 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien potentiaalisista, uusista puheenjohtajakandidaateista Sari Essayah on käytettävissä kisaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman harkitsee ja kertoo päätöksensä heinäkuun alussa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen ilmoitus jättää puheenjohtajan tehtävät ei hämmästyttänyt KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmania. Hänen mukaansa Räsänen oli selkeästi ilmaissut ennen vaaleja, että jatkaa, jos hänen johdollaan puolue saa vaalivoiton ja hallitusvastuulle jatkoa.

Haluan, että KD:ta johtaa henkilö, joka saa puolueen parhaiten kasvu-uralle. Sillä perusteella teen myös omat ratkaisuni

– Kun vaalitulos selvisi ja vielä sen jälkeen oppositioon jääminen, niin kyllä tämä oli odotettavissa, Östman kommentoi.

Vaasan vaalipiirin toisen kauden kansanedustajaa, Peter Östmania, pidetään yhtenä potentiaalisista puheenjohtajakandidaateista, mutta hän aikoo säästää oman ilmoituksensa heinäkuun alkuun.

– Haluan, että KD:ta johtaa henkilö, joka saa puolueen parhaiten kasvu-uralle. Sillä perusteella teen myös omat ratkaisuni, hän sanoo.

Toinen potentiaalinen uusi keulakuva Sari Essayah oli puolestaan päätöksensä tehnyt, kun Räsäsen ilmoitus tänään tuli. Päätöksiä oli Essayah’n mukaan hyvä tehdä ensi viikonloppuna kokoontuvan puolueen vaalivaliokunnan työtä silmällä pitäen. Vaalivaliokunta kerää piireiltä ehdokkaita puoluekokouksessa valittavan puheenjohtajiston vaaleja varten.

– Luulen, että Päivikin oli ottanut tämän päivämäärän omassa ilmoituksessaan huomioon, Essayah kertoo.

Essayah ehtikin ensimmäisenä ilmoittautumaan KD:n puheenjohtajakisaan. Päätöstä oli jo pitänyt kypsytellä mielessä, sillä kentältä on tulvinut pyyntöjä ja vetoomuksia, että Essayah lähtisi kisaan.

Lopulliseen ratkaisuun vaikuttivat Räsäsen luopumisilmoituksen lisäksi hyvä henkilökohtainen vaalitulos uudessa yhdistyneessä Savo-Karjalan vaalipiirissä. Entisen europarlamentaarikon ja nykyisen kansanedustajan suosio ei tunne puoluerajoja: Essayah oli eniten ääniä (11 186 ääntä) kerännyt henkilö koko laajassa vaalipiirissä. Vuoden takaisissa eurovaaleissa hän kokosi yli 61 000 ääntä. Se on viidenneksi eniten koko maassa.

 

 

 

 

 

 

 

Ylös