Saako Essayah kunnon haastajan puheenjohtajakisaan?

18.6.2015 klo 20:12 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Henkilövalinnat sähköistävät. Elokuun lopussa Savonlinnassa kokoontuvat Kristillisdemokraattien puoluekokousedustajat tekevät tärkeät valinnat. Kuka ja ketkä lähtevät johtamaan kristillisten arvojen ja ihmiskäsityksen pohjalle politiikkaansa rakentavaa puoluetta uudelle kaudelle.

Mitä Kristillisdemokraatit kaipaa kipeimmin kannatuksen kasvun lisäksi? Kenttätyön aktivoimista, uusien vastuunkantajien sitouttamista, talkoohengen lisäämistä.

Avainkysymys osataan, kipupiste tunnetaan. Saadaanko kannatus nousuun? Löytyykö sellainen linja uusine poliittisine avauksineen, että sekä muiden puolueiden kannattajiksi kaikonneet aiemmat äänestäjät että uudet kokeilijat saataisiin houkuteltua kristillisdemokraattien kelkkaan.

Savonlinnasalissa valitaan elokuun viimeisenä perjantaina uusi puheenjohtaja lähes yhdentoista vuoden jälkeen. Lisäksi valitaan kolmihenkinen varapuheenjohtajisto, jotka muodostavat yhdessä puoluesihteeri Asmo Maanselän kanssa puheenjohtajan työtiimin.

Puoluejohto saattaa mennä kerralla uusiksi. Varapuheenjohtajaksi on kisaamassa jo kymmenen ehdokasta. Vielä lähtöpäätöstään panttaavat puoluevaltuuston jäsen Pirkka Aalto Lapista sekä Kristillisdemokraattien nykyinen 2. varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen Savonlinnasta.

Päivi Räsäsen lähtö synnyttää puoluekentässä sekä haikeutta että muutoksen toiveikkuutta.

Räsäsen kauteen osui pitkä kannatuksen lasku, mutta samalla puolue sai vaikuttamisen paikkoja kerralla enemmän kuin koko historiansa aikana. Jaksoa 2011–2014 voidaan hyvällä syyllä pitää Kristillisdemokraattien kultaisina vuosina, kun puolueella oli kuuden kansanedustajan muodostaman eduskuntaryhmän lisäksi sisäministeri esikuntineen, europarlamentaarikko toimistoineen, puoluetoimiston työväki ja oma viikkolehti.

Räsänen pätevöityi viimeistään ministerikautensa aikana huippupoliitikoksi. Sellaisesta eivät kaikki pidä, mutta huippupoliitikko on aikaansaava, tehokas ja niin kova neuvottelija, että tulosta syntyy.

Kokenut on myös tulevaksi puheenjohtajaksi ennustettu Sari Essayah. Hänestä on kuoriutunut politiikassa talousekspertti. Ekonomin koulutus sekä kansanedustajan ja europarlamentaarikon ammattitaito toivat presidentinvaaleissa 2012 esiin osaajan, jonka puhuessa vastustajat hiljenivät kunnioituksesta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman panttaa vielä päätöstään, lähteekö haastamaan Essayah’n puheenjohtajakisaan. Pitkään varapuheenjohtajana ja puoluesihteerinä toiminut Östman olisi oivallinen vastapari Essayah’lle. Kaksikielinen, yrittäjätaustainen Pohjanmaan poika olisi kilpailutilanteessa parhaimmillaan.

Mitä Kristillisdemokraatit kaipaa kipeimmin kannatuksen kasvun lisäksi? Kenttätyön aktivoimista, uusien vastuunkantajien sitouttamista, talkoohengen lisäämistä. Ken on nähnyt Essayah’n ja Östmanin vakuuttamassa kuulijoitaan tietää kyllä, että molemmista tulisi loistavia liekinheittäjiä puoluekentän innostamiseen.

Ylös