Kristillisdemokraateilla kiintoisa taitekohta

2.7.2015 klo 06:31 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomi on hiljentymässä lomatauolle ja heinäkuiseen rauhaansa erikoisessa tilanteessa. Säät ovat pysytelleet viileinä, maailmanpolitiikka kuumana. Suomessa Sipilän hallitus ottaa ensiaskeleitaan vallassa. Kreikassa Syrizan johtama hallitus on kaatamassa koko velkapaketin. Eläkeläiset ovat jo tulleet kaduille. Koko maa uhkaa luisua huonon taloudenpidon seurauksena ulos eurosta, ulos EU:sta, hallitsemattomaan tilaan.

Mutta yllättäen tässä taitoskohdassa on valtava into puolueen johtoon.

Eduskunta lopetti kevätkautensa tässä kiinnostavassa ja huolestuttavassa kriisitilanteessa. Suomen oma talous ei vieläkään osoita elpymisen merkkejä. Suomineidon huolenrypyt syvenevät.

Kristillisdemokraatit elävät tänä kesänä historiansa kiintoisinta taitekohtaa. Pitkään puoluetta johtanut Päivi Räsänen on ravistamassa yltään puheenjohtajuuden raskaat valjaat. Puoluejohtajana ja sisäministerinä ansioitunut ja tunnetuksi tullut Räsänen jättää seuraajalleen arvopuolueen, jota rasittavat pitkään yhtäjaksoisesti laskeneet kannatusluvut, äänestäjien ikääntyminen sekä siirtyminen muiden puolueiden kannattajiksi.

Mutta yllättäen tässä taitoskohdassa on valtava into puolueen johtoon. Suuri kansansuosikki Sari Essayah ilmoitti olevansa käytettävissä Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi lähes välittömästi Räsäsen kerrottua jättävänsä puheenjohtajuuden.

Tämän viikon tiistaina saatiin yllättävät uutiset. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman, jota on toistuvasti pyydetty mukaan puheenjohtajakisaan, kertoi kieltäytyvänsä ehdokkuudesta. Sen sijaan kisaan ilmoittautui rohkea ensikertalainen. Pirkanmaan tuore kansanedustaja, gynekologi ja Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteen aktivisti Sari Tanus lähtee rohkeasti haastamaan kokeneen ja tunnetun kaimansa. Yhteisen etunimen lisäksi naisia yhdistää Savo: lapinlahtelainen Essayah on syntynyt Haukivuorella, tamperelainen Tanus Kuopiossa.

Essayah on puheenjohtajakisan ennakkosuosikki. Tanus lähtee vetoamaan toisentyyppisillä aiheilla kuin talousekspertti Essayah. Varmaa on ainakin se, että Savonlinnasta palaa takaisin arkityöhön kaksi puolueväen erittäin hyvin tuntemaa Saria.

Kiehtova vaali saadaan myös varapuheenjohtajista. Kisassa on mukana toistakymmentä ehdokasta.

Tiistaina julkisuuteen tuli myös KD Nuorten entisen puheenjohtajan Aki Ruotsalan ilmoitus halukkuudesta lähteä puoluevaltuuston johtoon. Kokenut ja ansioitunut Jouko Jääskeläinen saa nuoren ja notkean Ruotsalan lisäksi haastajikseen puolueen nykyisen 2. varapuheenjohtajan Teuvo V. Riikosen sekä KD Naisten entisen puheenjohtajan Marika Visakorven. Kaikki ehdokkaat ovat kuntapolitiikan osaajia.

Puolueen vetovoimasta kertoo hyvää se, että sen johtopaikoille on halua ruuhkaksi asti.

Ylös