Autoveroa alennetaan asteittain

23.6.2015 klo 13:11 Politiikka Samuli Rissanen

Veronalennus jää sen verran pieneksi, ettei kuluttajilla ole merkittävää kannustinta lykätä auton hankintaa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään (23.6.) alentaa autoveroa neljässä samansuuruisessa vaiheessa vuosina 2016–2019.

Autoveron alentaminen toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti suosimalla pienipäästöisiä autoja. Veronalennus ei ulotu suuripäästöisiin autoihin eikä moottoripyöriin.

Vero alenee niillä autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan 140 grammaa/kilometri. Eniten vero kevenee sähköllä ladattavilla hybridiautoilla, joiden hiilidioksidipäästö on alle 65 g/km. Hybridiautojen verotus alenee enimmillään 52 prosenttia.

Veronalennus jää kuitenkin sen verran pieneksi, ettei kuluttajilla ole merkittävää kannustinta lykätä auton hankintaa. Esimerkiksi alun perin 32 000 euron hintaisilla autoilla vero alenee enimmilläänkin vuosittain noin 470 euroa. Samanhintaisten, mutta nykyistä keskipäästöä (124 grammaa/kilometri) vastaavien autojen vero alenee noin 260 euroa vuosittain.

Alennusten myötä valtion verotuotot vähenevät noin 200 miljoonaa euroa vuoden 2019 tasolla.

 

Ylös