Susanna Palomäki: Sijaisvanhemmuus muutti elämäntavan

24.6.2015 klo 14:49 Kotimaa Kristiina Kunnas

Oman kunnan sosiaalitoimi houkutteli Susanna ja Tuomo Palomäen aikanaan sijaislasten vanhemmiksi. – Elämämme muuttui monin verroin rikkaammaksi, sanoo Susanna Palomäki.

Susanna ja Tuomo Palomäen kodissa asuu kolme sijaislasta. Tai oikeammin teiniä, sillä Palomäellä ovat 13- ja 15-vuotiaat sisarukset sekä jälkihuollossa oleva 18-vuotias tyttö.

– Ainoa pysyvä asia perheessämme on muutos, hämeenkyröläinen Susanna Palomäki naurahtaa.

– Tai ainakin muutoksen mahdollisuus on koko ajan ilmassa.

Haastavinta oli joutua lasten sukulaisten arvostelun kohteeksi , varsinkin kun oli itsekin vielä epävarma omasta sijaisvanhemmuudestaan.

Sosiaalityöntekijänä toimivaa Susannaa ja hänen aviomiestään pyydettiin kymmenisen vuotta sitten tukiperheeksi  viisi- ja seitsenvuotiaille sisaruksille.

– Olin juuri lopettamassa työsuhdettani kotikuntani sosiaalitoimessa lastensuojeluun liittyvässä hankkeessa, jossa olin työskennellyt kahden vuoden ajan.

– Myös mieheni oli toiminut aikaisemmin muutaman nuoren tukihenkilönä. Meidät tunnettiin lastensuojelussa entuudestaan ja kynnys kysyä tukiperheeksi ei varmasti ollut korkea.

Susanna ja Tuomo olivat aikaisemmin yhdessä keskustelleet siitä, että lasten ei tarvitsisi olla ”biologisesti omia”.

– Mutta aluksi päätös tavallaan tehtiin meidän puolesta, kiitos kotikunnan sosiaalitoimen, Susanna Palomäki kertoo.

Alku ei ollut aivan ruusuinen.

– Haastavinta oli joutua lasten sukulaisten arvostelun kohteeksi , varsinkin kun oli itsekin vielä epävarma omasta sijaisvanhemmuudestaan.

– Vuosien saatossa on oppinut suodattamaan paremmin ja ymmärtääkin enemmän sitä, että johonkin kohteeseen se oma paha olo on kaadettava.

– Pääsääntöisesti lasten vanhempien kanssa on mennyt todella hyvin ja he ovat antaneet lapsilleen luvan kiintyä sijaisperheeseen, mistä iso lämmin kiitos ja kumarrus heille!

Vaativinta on se, että perhesuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti.

– Se on kyllä vaatinut veronsa. Lasten lähteminen esimerkiksi sukulaissijoitukseen on aina henkisesti raskasta, koska kukaan ei korvaa toista ihmistä. Silloin vain toivoo, että olisi voinut jättää jotain hyvää toisen elämään.

Parasta on molemminpuolisen kiintymyksen syntyminen.

– Antoisinta on lasten kiintyminen meihin ja oma kiintymisemme lapsiin. Lapset ovat jokainen omia persooniaan. Paljon on naurua mahtunut näihin vuosiin.

– Viimeksi nyt juhannuksena tuntui mukavalta, kun 20-vuotias, jo omillaan asuva sijaispoikamme pääsi armeijasta ja halusi heti juhannuskonferenssiin mukaan suoraan armeijan harmaista.

– Juhannuksena asuntovaunun pöydälle oli jätetty lappu, joka myös lämmitti mieltä. Siinä oli viesti 15-vuotiaalta: ’Moi perhe!’ Alla olivat mainittuina meidän kaikkien nimet.

Susanna Palomäki kannustaa myös muita sijaisvanhemmiksi.

– Ehdottomasti! Tämä on ollut kaiken vaivan arvoista! Ne, jotka meidän perheen tuntevat, tietävät että vaikeitakin hetkiä on eletty.

– Elämä on monin verroin rikkaampaa. Sijaisvanhemmuus on opettanut elämään hetkessä. Tulevaisuudensuunnittelu ja asioiden ennakointi ovat jääneet oikeastaan kokonaan. Meillä eletään vain tätä päivää, mikä oli minulle aivan tuntematon elämänasenne ennen lapsia.

Jo lähteneisiin sijoituslapsiin on jäänyt lämpimät välit.

– Aikuiset pojat käyvät edelleen meillä ja myös heidän isänsä, mikä on mielestäni erittäin hieno juttu. Samoin oli todella ihana törmätä meiltä sukulaissijoitukseen keväällä siirtyneeseen 15-vuotiaaseen nuoreen, joka kesken koululiikuntatunnin tuli minua halaamaan luokkatovereiden seuratessa vieressä. Jotain lämmintä jää sydämeen ikuisiksi ajoiksi. Toivottavasti saan vielä joskus hoitaa sijaislastemme lapsia.

 

 

Susanna Palomäki

• 41-vuotias terveydenhuollossa työskentelevä sosiaalityöntekijä
• sijaisvanhempi vuodesta 2008
• tutkimusvapaalla sosiaalityön jatko-opintoihin liittyen
• syksystä 2015 lähtien puolivuotinen pesti yliopisto-opettajana sosiaalityön taitojen opetukseen liittyen
• Hämeenkyrön KD-kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen varajäsen
• perusturvalautakunnan jäsen, perusturvalautakunnan jaoston puheenjohtaja
•  KD:n Pirkanmaan piirihallituksen jäsen, puoluevaltuuston jäsen

 

Haluaisitko sijaisvanhemmaksi?

www.sijaisvanhemmaksi.fi

www.perhehoitoliitto.fi

Ylös