Hypo: Lyhennysvapaisiin ei kannata tarttua

26.6.2015 klo 11:00 Kotimaa Samuli Rissanen

Asumiseen erikoistunut luottolaitos Suomen hypoteekkiyhdistys evästää, ettei Op:n ja Nordean asiakkailleen tarjoamiin asuntolainojen lyhennysvapaisiin olisi kannattanut tarttua.

Hypon mielestä ei ole syytä tarttua parin pankin tarjoamiin lyhennysvapaatarjouksiin, vaan jatkaa lainojen säntillistä lyhentämistä normaalin takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti.

– Velaton oma asunto on parasta valuuttaa kaikkina aikoina ja investointikohteista paras mahdollinen näinä aikoina, Hyposta vakuutetaan.

Hypo julkisti tänään (26.6) neljännesvuosittaisen asuntomarkkinoita koskevan analyysinsa.

Pankki muistuttaa, että ennätysmatala korkotaso on antanut erinomaisen mahdollisuuden siihen, että asuntovelkaiset ovat kyenneet lyhentämään lainojaan. Velkaisten kotitalouksien nauttima korkoelvytys on noin 5 miljardia euroa vuodessa verrattuna vuoden 2008 korkotasoon nähden.  Korot ovat olleet ennätysmatalat jo pitkään ja niiden ennustetaan myös pysyvän alhaisina ainakin pari vuotta, vaikka pitkissä koroissa on nähty hermoilun merkkejä.

Matala korkotaso on helpottanut ylivelkaantuneiden tai työttömyyteen ajautuneiden kotitalouksien kykyä selviytyä velvoitteistaan. Hypo kuitenkin ennakoi, että suurten irtisanomisaaltojen jälkeen varat alkavat loppua osalta kotitalouksia. Tällöin olisi ajoissa otettava yhteyttä omaan asuntolainapankkiin konkreettisten talous- ja maksujärjestelyjen aikaansaamiseksi sen sijaan, että tarttuu  lyhennysvapaakampanjoiden tarjoamaan lyhytaikaiseen helpotukseen.

– Kansantalouden nostaminen suosta ei ole asuntovelkaisten kotitalouksien vastuulla. Ne ovat jo kortensa kantaneet kekoon kalliin asunnon hankittuaan, Hyposta muistutetaan.

Poliitikoille lähtee pankista omat terveisensä. Hypon mielestä asuntolainojen korkovähennysoikeus on joutunut perusteettoman nopean leikkurin alle.

– On helppo ennustaa, että kun korkotaso nousee aikanaan ”uuteen normaaliin tasoon” ja lainamäärät kasvavat edelleen merkittävästi, monille perheille tulee ikävä korkojen vähennysoikeutta – ja niiden mukana ikävä tulee myös monille puolueille, asuntomarkkinakatsauksessa mainitaan.

Hypon mukaan olisi hyvä vielä harkita, leikataanko korkovähennysoikeutta vai asetetaanko se ehdolliseksi. Yksi edellytys voisi olla se, että asuntolainaa pitäisi lyhentää säännöllisesti, jotta korkoja voi vähentää verotuksessa.

 

 

 

Ylös