Kehitysyhteistyön leikkaukset kohdistuvat kaikkein heikoimpiin

26.6.2015 klo 14:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkasen mielestä hallitusohjelmassa kaavailluilla kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksilla on erittäin ikävä vaikutus myös kansalaisjärjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön. Määrärahojen leikkaus kohdistuu kaikista heikoimmassa asemassa oleviin.

Laukkanen jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen kehitysyhteistyön tulevaisuudesta. Hän ja KD:n eduskuntaryhmän muut kansanedustajat kysyvät hallitukselta, miten hallitus aikoo varmistaa, että suomalaisten kansalaisjärjestöjen tekemän kehitysyhteistyön tulevaisuus turvataan.

On ristiriitaista, että leikkauksista huolimatta hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus parantaa kehitysyhteistyön tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja mitattavuutta.

Hallitus aikoo säästää Suomen vajaan miljardin suuruisesta kehitysyhteistyöstä 300 miljoonaa euroa. Kaavaillut leikkaukset vähentäisivät merkittävästi kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen toimintaa ja osa joutuisi luopumaan kokonaan toiminnastaan. Samalla osaamispääoma, jota valtio ja kansalaisjärjestöt ovat yhdessä kartuttaneet, poistuu markkinoilta.

KD:n kansanedustajat pelkäävät, että järjestöjen vuosikymmenten kokemus heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa valuu hukkaan. Määrärahojen raju leikkaaminen uhkaa murentaa pitkäjänteisen yhteistyön ja luottamuksen, joka kansalaisjärjestöjen ja valtion välillä on. KD-ryhmä toivoo lisäksi, ettei meneillään olevia hankkeita tarvitsisi keskeyttää.

Kysymyksessä muistutetaan, että suomalainen kehitysyhteistyön tulokset ovat kiistattomia köyhyyden ja kurjuuden vähentämisessä ja sivistyksen ja yrittäjyyden edistäjänä kolmansissa maissa.

Kristillisdemokraattien mielestä on ristiriitaista, että leikkauksista huolimatta hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus parantaa kehitysyhteistyön tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja mitattavuutta.

 

Ylös