Laura Peuhkuri nousi viime kesän syvistä vesistä

1.7.2015 klo 08:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Laura Peuhkuri kertoo tarinansa tasan vuosi Kristillisdemokraatteja ravisuttaneen kohun jälkeen.

Mitä siellä Kristillisdemokraateissa oikein tapahtuu? Kysymys oli monien huulilla kesäkuun loppupuolella 2014, kun puolue näytti jakautuneen kahtia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen asema kyseenalaistettiin puoluehallituksen kokouksessa, jossa edellytettiin ylimääräisen puoluekokouksen järjestämistä vielä ennen eduskuntavaalikevättä.

Sorruin julkisuutta kokemattomana nuorena vaikuttajana vauhtisokeuteen ja toimin harkitsemattomasti

Seuraavaksi nähtiin Kristillisdemokraattien 3. varapuheenjohtaja Laura Peuhkurin käyvän tiukkasanaista keskustelua puolueen puheenjohtaja Päivi Räsäsen kanssa Ylen A-studiossa. Ohjelman jälkeen Peuhkurille tullut palaute oli ristiriitaista ja murskaavaakin. Hänen toivottiin jopa eroavan puheenjohtajistosta.

Kohu vei Peuhkurin viime kesänä syviin vesiin. Toipuminen on ollut samalla itsetutkistelun aikaa; KD:n varapuheenjohtaja on joutunut pohtimaan, onko hänellä edellytyksiä enää jatkaa puheenjohtajistossa.

Kesän alkuun mennessä päätös oli kuitenkin kypsynyt: Peuhkuri haluaa jatkaa, mikäli saa mandaatin puoluekokoukselta Savonlinnassa.

– Koen myös, että haluan kertoa jäsenistölle tarinani viime kesältä.

Peuhkuri kertoo, että viime kesän tapahtumia edelsi hektinen kausi tehtävien hoitoa monilla rintamilla. Hän oli kampanjoinut kaksissa vaaleissa ja laatinut niiden välissä lopputyön opintoihin liittyen. Tämä kaikki työn ja perheen ohella.

– Koin koko prosessin seurauksena henkisen haaksirikon, Peuhkuri kertoo.

Hän tarvitsi toipumiseen myös ammattiapua.

Kun parantuminen oli edennyt hyvään vaiheeseen hän joutui myös vakavasti pohtimaan sitä, onko hänellä enää edellytyksiä jatkaa nykyisessä tehtävässä.

– Mietin, että onko minulla enää jäsenistön luottamusta.

Peuhkuri ymmärtää, että moni puolueen aktiivi ja kannattaja koki viime kesänä hämmentäviä hetkiä, kun puoluetta koskeva keskustelu oli julkisuudessa ristiriitaista ja sekavaa. Hän haluaa myöntää myös omat virheensä.

– Sorruin julkisuutta kokemattomana nuorena vaikuttajana vauhtisokeuteen ja toimin omalta osaltani harkitsemattomasti.

Henkinen haaksirikko vei vuoden aikana myös hengellisesti syviin vesiin. Perheen ja läheisten, sekä puolueen parissa toimivien ystävien ja yhteistyökumppaneiden tuki on ollut korvaamattoman tärkeää. Henkistä tukea Peuhkuri on saanut myös puheenjohtaja Päivi Räsäseltä, johon kohu kipeimmin koski.

– Hän on osoittanut lämpöä ja lähimmäisyyttä hyvin henkilökohtaisella tasolla, Peuhkuri kiittää.

Kaiken koetun jälkeenkin Peuhkuri toivoo, että KD:ssa on jatkossakin tilaa rakentavalle ja kriittisellekin keskustelulle.

– On kuitenkin viisautta hoitaa asiat omassa joukossa sisäisesti keskustellen ja keskinäisen kunnioituksen hengessä, Peuhkuri arvioi viime kesän episodin opetuksia.

– On myös syytä erottaa asiat ja henkilöt toisistaan siten, ettei kritiikki kohdistu toisen ihmisen persoonaan ja minuuteen.

Ylös