Kristillisdemokraatitkin on monikulttuurinen

6.8.2015 klo 15:41 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Mennyttä lomakuukautta leimasivat Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen englanninkielisestä blogikirjoituksesta noussut kohu, Kreikan räpistely kuilun reunalta takaisin avunpyytäjäksi, ETYK-juhlamuistelon Venäjä-kiista sekä  Venäjä-pakotelistalle joutuneet liikemiehet.

Elokuu alkoi kotimaassa levottomissa merkeissä, kun Jyväskylän rasisminvastaisessa mielenosoituksessa tilanne karkasi käsistä. Väkivaltaiset uusnatsistisen vastarintaliikkeen jäsenet, viisi suomalaista ja kaksi ruotsalaista, ovat nyt  tutkintavankeudessa. Liikkeen historiaa ja viimeaikaisia tekoja tutkittaessa on mahdoton välttyä ajatukselta, että väkivaltaiset yhteenotot ovat tulleet jäädäkseen.

Perussuomalaiset perui puoluekokouksensa toritapahtuman, joka oli tarkoitus pitää viikonloppuna Turussa. Puolue juhlistaa 20-vuotista taivaltaan 8.–9. elokuuta.

Ulkoministeri ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on viime viikkoina ollut paljon totuttua vaisumpi. Asema ulkoministeriön ykkösmiehenä velvoittaa, eikä Soinille tuttua räväkkää retoriikkaa ole tänä kesänä kuultu. Puheenjohtajasta ei ole saatu juuri mitään irti kun on kysytty Olli Immosen asemasta, tekemisistä ja tulevaisuudesta.

Vennamo siis tavallaan monikulttuuristi maakuntiin ja lääneihin tiukasti jakautuneen heimo-Suomen.

Viikonloppuna Turussa muistetaan aivan varmasti myös Perussuomalaisia edeltäneen Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n perustajaa Veikko Vennamoa. Vennamon tehtävänä oli sotien jälkeinen evakkojen asutus. Siirtokarjalaiset levitettiin ympäri Suomen. Vennamon tehtävä ei ollut helppo saati karjalaisten vastaanotto läheskään aina lämmin. Vennamo siis tavallaan monikulttuuristi maakuntiin ja lääneihin tiukasti jakautuneen heimo-Suomen.

Ei Suomi ole milloinkaan ollut yksikulttuurinen. Jos olisi, ei kansalaissotaa olisi käyty. Olemme olleet Venäjän keisarin ja Ruotsin kuninkaan alaisuudessa, ja meillä on ollut omat vähemmistömme, joiden kanssa on eletty enemmän tai vähemmän onnistunutta rinnakkaiseloa. Uskontoja, kieliä ja etnisiä taustoja on ollut runsaslukuisesti jo ennen evakoiden tai suurten maahanmuuttajajoukkojen tuloa.

Myös Kristillisdemokraatit on monikulttuurinen. Tulemme erilaisista kristillisistä herätysliikkeistä tai kirkoista, eri kieliryhmistä. Meissä on maahanmuuttajia ja muita erityisiin ryhmiin kuuluvia. Meillä jos keillä on velvoite kohdella kunnioittavasti jokaista lähimmäistämme.

Väkivaltaa kohtaan on oltava nollatoleranssi. Suomi on hakkaajien ja henkistä väkivaltaa käyttävien luvattu maa. Kristillisdemokraattien on näytettävä toisenlaista esimerkkiä.

 

 

Ylös