Sunnuntai on eurooppalainen pyhäpäivä

6.7.2015 klo 11:37 Kolumnit Päivi Räsänen

Kokoomus haluaa kumota liikeaikalain. Kaupat saisivat olla auki milloin vain, olipa joulu, vappu tai itsenäisyyspäivä, päivä tai yö. Myös pääministeri Sipilä on vahvistanut hallituksen aikeen vapauttaa kauppojen aukioloajat.

Lainsäädäntömme on kieltämättä sekava niin kuluttajien kuin yrittäjien näkökulmasta ja tarvitsee korjauksia ja selkeyttämistä. Mutta haluammeko 24/7 yhteiskunnan, jossa viikkorytmi, pyhän ja arjen ero häviää tyystin?

Useimmissa Euroopan maissa kaupat ovat pääsääntöisesti sunnuntaisin kiinni. Kokoomuksen kanta ei edusta eurooppalaista kristillisdemokratian valtavirtaa. Kokoomus ja kristillisdemokraatit kuuluvat samaan eurooppalaiseen kansanpuolueeseen (EPP). Ideologialtaan ja arvopohjaltaan Suomen kristillisdemokraatit ovat usein lähempänä EPP:n linjauksia kuin Suomen Kokoomus.   Kokoomus on itse hyväksynyt eurooppalaisen EPP-puolueen ohjelman, jossa todetaan: ”Ihmisten sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että yhteiskunnassa on yksi yhteinen vapaapäivä viikossa. Vuosisatoja Euroopassa sunnuntai on ollut se päivä. Sunnuntain puolustaminen yhteisenä eurooppalaisena pyhäpäivänä on tärkeää myös maanosamme kulttuuristen juurien säilyttämiseksi.”

Oikeus kollektiiviseen lepopäivään on sivilisaatiomme vanhinta työsuojelulainsäädäntöä. Yhteisöllinen lepopäivä suojaa henkistä hyvinvointia ja ehkäisee uupumusta. Mitä enemmän työtä siirretään sunnuntaille, sitä vähemmän perheille tarjoutuu mahdollisuuksia yhteisen vapaapäivän viettoon. Luther on katekismuksessa viisaasti linjannut, että lepopäivänä teetetään vain ne työt, mitä ”kristillinen rakkaus ja välttämätön tarve vaativat”. Kauppojen laaja aukiolo sunnuntaisin ei ole kuluttajien kannalta välttämätöntä.

Ylös