Ydinvoima ei taida kannattaa

17.7.2015 klo 20:21 Politiikka Asmo Maanselkä

Yleinen periaate investoinneissa on, että mikäli hanke on varmuudella kannattava, ei omistajia tarvitse haalia maailman ääristä, sanoo Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Laura Peuhkuri

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmistelussa on ollut jo tähän mennessä monta mutkaa. Matkan varrella ovat vaihtuneet niin teknologiantoimittaja kuin osakkaatkin. Ministeri Rehn on todennut, että aikaa löytää ehdot täyttäviä sijoittajia on vielä kolmisen viikkoa. Vaikuttaa vahvasti siltä, että suurin intressi hankkeen toteuttamiselle on ollut lupahakemuksen jättövaiheessa venäläisellä teknologiantoimittajalla.

– Eikö nyt ole jo korkea aika herätä ja laittaa hanke jäihin? Kysyy Peuhkuri.

Peuhkuria huolestuttaa se, että monien suomalaisten kuntien energiayhtiöt ovat sitoutuneet hankkeeseen ja maksamaan tulevasta sähköstä kiinteää – selvästi nykyistä markkinahintaa korkeampaa – hintaa. Omistajat katoavat hankkeen ympäriltä. Heinäkuun alussa mm. suomalaisista teollisuusyritysomistajista Valio laittoi oman osuutensa myyntiin.

– Yleinen periaate investoinneissa on, että mikäli hanke on varmuudella kannattava, ei omistajia tarvitse haalia maailman ääristä.
– Ydinvoima on osa suomalaista perussähköntuotantoa vielä pitkään, mutta näin hataralle pohjalle ei uutta ydinvoimalaitosta tule rakentaa, linjaa Peuhkuri.

Ylös