Nyt Euron riskit realisoituivat

18.7.2015 klo 10:10 Politiikka Asmo Maanselkä

Kansanedustaja Sari Essayah piti eduskunnan suuressa valiokunnassa Kreikan kanssa käytäviä uusia velkaneuvotteluja virheenä. Kristillisdemokraatit ovat alusta asti suhtautuneet kriittisesti euroalueeseen. Euroopassa ja meillä haluttiin 90-luvulla liian poliittisin perustein taloudelliseen hankkeeseen, jonka riskejä ei tarpeeksi tunnettu eikä tiedostettu, sanoo Jouko Jääskeläinen.

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen tavoitettiin mökkimaisemista Etelä-Karjalasta. Loma on mennyt Kreikka –uutisia seuratessa. Olit KD:n mandaatilla eduskunnan Suuren valiokunnan jäsen sen käsitellessä Emuun ja euroon liittymistä 90-luvun lopulla. Pystyttiinkö nykyinen tilanne ennakoimaan jo silloin?

– Viime viikot ovat osoittaneet, että KD:n linja talouden ja politiikan terveessä erottamisessa on kestävä ja johdonmukainen.

vuosikausia on sekä yritetty korjata euron valuvikoja että maksaa siitä seuranneita laskuja.

– Suuren valiokunnan jäsenenä vastustin Suomen euroon liittymistä 90-luvun lopulla, koska asiaan liittyi liian suuria riskejä.
– Keskeinen kohta eriävässä mielipiteessäni oli:  ”Uudessa järjestelmässä euro kyllä kelluu valuuttamarkkinoilla, mutta euron valuuttakurssi ei tule sisältämään informaatiota pienten kansallisvaltioiden taloudellisesta tilanteesta.”
– Tämä on osoittautunut viime vuosina runsain mitoin todeksi, kun vuosikausia on sekä yritetty korjata euron valuvikoja että maksaa siitä seuranneita laskuja.
– Haluamme pitää poliittiset argumentit ja viisaan taloudenhoidon terveellä tavalla erillään. On selkeä ongelma, että nyt halutaan kaikin keinoin pitää euro ja euroalue rikkumattomina sekä varmaan vaalia myös Euroopan alueellista yhtenäisyyttä, linjaa puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen.

Ylös