Sosiaalinen markkinatalous luo vakautta

22.7.2015 klo 15:11 Uutiset Kristiina Kunnas

Sosiaalinen markkinatalous ei syntynyt sosiaalidemokratian vaan kristillisdemokratian työn tuloksena. Sosialistit olisivat vieneet koko Euroopan kohti kommunismia.

Suomen oikeistohallitus leikkaa kansalaisten perusturvasta ja palveluista. Yhä enemmän mennään vain markkinatalouden ehdoilla. Vasemmisto näyttää omineen sosiaalisemman markkinatalouden puolustamisen. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on toki ollut aikojen saatossa hyvin monen puolueen työn tulos. Asiaan perehtynyt KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo että itseasiassa kristillisdemokraatit kehittivät sosiaalisen markkinatalouden sotien jälkeen.

– Soziale Marktwirtschaftin, sosiaalisen markkinatalouden käsitteen toi politiikkaan Saksan kristillisdemokraattien valtionvarainministeri Ludwig Erhard 1947. Ideana oli luoda sotien jälkeiseen Eurooppaan hyvinvointiyhteiskunta, ”kolmas tie” kapitalismin ja kommunismin välille.
– Sosiaalisessa markkinataloudessa yhdistyy kristillissosiaalinen ajattelu vapaaseen markkinatalouteen. Kristillinen etiikka velvoittaa pitämään huolta siitä, että jokainen saa osallistua yhteiskunnan kulttuuriseen ja taloudelliseen kehitykseen ja nauttia sen tuomista hyödyistä.
– Malli antaa vapauden ja mahdollisuuden yrittää, menestyä ja nauttia työnsä tuloksista. Korkea sosiaaliturva turvaa kaikkien jäsenten hyvinvoinnin. Kristillinen ajatus ihmisen arvokkuudesta ja vapaudesta maksimoituu.

Saksan sosiaalidemokraattien alkuperäinen tavoite oli kaukana tästä sosiaalisesta markkinataloudesta.

– SDP:n Saksan johtaja Kurt Schumacher aikoi kansallistaa kaikki talouden pääsektorit pankit, vakuutuslaitokset, terästehtaat ja kaivosteollisuuden.
– Sosialistisen ja sosiaalisen markkinatalouden ero oli käytännössä valtava. Kristillisdemokraatit antoivat Saksan teollisuuden kasvaa ja kilpailla laadulla. Teollisuuden tuotoista kerättiin rahaa hyvinvoinnin kehittämiseen. Eläke- ja lapsilisäjärjestelmät luotiin Saksan talouskasvun tuotoilla.

Onneksi Kristillisdemokraatit voittivat vaalit 1949 niukasti Konrad Adenauerin johdolla. SDP:n johdolla luotu Eurooppa olisi ollut toisenlainen. Muut maat seurasivat Kristillisdemokraattien mallia oman taloutensa kehittämisessä.

 

Ylös