Kristillisdemokraateilta on tulossa vaihtoehto hallituksen budjettiesitykselle

18.8.2015 klo 15:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit esittävät vaihtoehtoisen budjettinsa tänä syksynä neljän vuoden tauon jälkeen. KD:n varjobudjetista saattaa löytyä joitakin aivan uusia avauksia.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä palaa vanhaan, vuosituhannen vaihteen tienoilta aloittamaansa käytäntöön ja julkistaa oman, vaihtoehtoisen budjetin tänä syksynä.

Luotan, että KD:n eduskuntaryhmän hyväksymien budjettilinjausten joukosta löytyy myös aivan uusia avauksia

Vaihtoehtoisten budjettien tehtailuun on tullut neljän vuoden tauko, kun Kristillisdemokraatit osallistuivat hallitusyhteistyöhön ja pääsivät vaikuttamaan suoraan budjetin muodostamiseen.

Nyt budjettivaihtoehtoa punnitaan vaikeassa taloustilanteessa. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi KD-lehdelle, että nykyinen hallitus joutuu tekemään budjettiesityksensä hyvin samankaltaisessa tilanteessa kuin edellinenkin. Talouskehitys laahaa ennusteitakin heikompana ja alkuvuoden aikana on todennäköisesti painuttu taantumaan.

– Tervetuloa joukkoon, hän toteaa keskustan ja perussuomalaisten edustajille, jotka viime kaudella seurasivat vastaavaa tilannetta opposition riveistä.

– En halua millään tavalla kiusoitella. Toivon, että hallituksella on rohkeutta tehdä tarvittavat toimenpiteet, hän lisää.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtoisesta budjettiesityksestä Östman paljastaa, että menoja ei olla vastuuttomasti lisäämässä, sillä Kristillisdemokraattienkin tavoitteena on katkaista velkaantumisen kierre. Periaatteena on, että jos jossain kohdassa esitetään lisämenoja, syntyneet kustannukset pyritään kattamaan toisessa budjettimomentissa.

Esimerkiksi kehitysyhteistyövaroja ja kansalaisjärjestöjen kautta suunnattua kehitysapua ei olisi leikattu niin rankalla kädellä kuin hallitus aikoo tehdä. Hallitus karsii määrärahoista jo ensi vuonna 200 miljoonaa. Kansalaisjärjestöjen kehitysavusta leikataan 43 prosenttia. Se on Östmanin mielestä liikaa.

– Uskon, että koko KD-ryhmä yhtyy tähän näkemykseen. Ihmettelen kovia leikkauksia siksikin, että esimerkiksi perussuomalaiset ovat korostaneet, että maailman köyhimpiä pitäisi auttaa siellä, missä he ovat. Nyt näitä resursseja vähennetään rajusti.

Östmanin kriittiseen silmään on osunut myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnattujen varojen väheneminen. Kristillisdemokraatit olisivat mielummin leikanneet yritystuista.

– Ne rahat menevät pitkälti suurille pörssiyhtiöille, jotka sitten jakavat voitoistaan isoja osinkoja. Näin siitä syntyy eettinen ja moraalinen ongelma.

Kristillisdemokraatit esittelevät joitakin vaihtoehtobudjettiin päätyviä ehdotuksia ensi viikolla pidettävässä kesäkokouksessaan Hyvinkäällä. Lopullinen versio varjobudjetista valmistuu syksyn aikana.

– Emme tietenkään rakenna budjettia uudestaan, vaan esitämme omat muutosehdotuksemme. Luotan, että KD:n eduskuntaryhmän hyväksymien budjettilinjausten joukosta löytyy myös aivan uusia avauksia, Östman väläyttää.

 

 

Ylös