Jouko Jääskeläisellä on paloa jatkaa puoluevaltuuston johdossa

22.8.2015 klo 11:14 Politiikka Kristiina Kunnas

Lämmin sydän, mittava kokemus, murtumattomat arvot. Motto paljastaa millainen on mies on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävässä jatkokaudelle haluava Jouko Jääskeläinen.

Sisäinen palo ei ole sammunut, vaikka voisi kuvitella vuosikymmenten politiikassa kyynistävän ja kovettavan ihmistä.

Jouko Jääskeläiselle ei ole käynyt niin. Hän innostuu edelleen puolueen ja Suomen haasteista, eikä suostu lannistumaan laman tai matalien kannatuslukujen edessä.

Risto Oinonen, Uudenmaan piirihallituksen jäsen ja puolueen pitkäaikainen vaikuttaja pukee Jääskeläisen merkityksen sanoiksi.

– Valtuusto on puolueen tärkein päättävä elin puoluekokousten välillä. Siksi on tärkeää, että valintaa harkitaan huolella ja puheenjohtajaksi valitaan juuri siihen tehtävään suvereenisesti vaatimukset täyttävä ehdokas, Oinonen toteaa.

Jääskeläinen on kristillisdemokraattien aktiivitoimijoista yksi kaikkein kokeneimpia.

– Harvoin puolueella on mahdollisuus tarjota tällaiseen tehtävään henkilöä, joka täysin täyttää ne lukuisat vaatimukset, jotka siihen sisältyvät. Siksi kannatan Jouko Jääskeläisen valintaa puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, Oinonen jatkaa.

Jouko Jääskeläinen on toiminut Kristillisdemokraattien kansanedustajana tähän mennessä neljän kauden ajan, ensin 1991–2003 ja sitten uudelleen viime kauden 2011–2015. Kuusi vuotta hän oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Jääskeläinen on pohtinut sitä, miten uskonto ja politiikka kohtaavat. Puoluettahan on säännöllisesti moitittu uskonnon ja politiikan sotkemisesta toisiinsa.

– Perinteisesti uskonnon ja politiikan kohtaamiseen liittyvät asiat on jaettu maallisiin ja hengellisiin. Tuo jako on vain yksi mahdollinen ja osin puutteellinen. Itse jakaisin ns. maalliset asiat yhteiskunnan rakenteita koskeviin ja yksilön moraalisia ratkaisuja käsitteleviin kysymyksiin. Näillä kaikilla elämänalueilla on selkeä liittymäkohtansa arvoihin.

– Oikeat arvot eivät ole käytössä vain pyhinä, vaan erityisesti arkena. Siksi kristillisiin arvoihin ja demokratiaan pohjautuva puolue tarvitsee vankkaa aatteellista työtä. Juuri nyt.

Jääskeläinen on kristillisdemokraattien aktiivitoimijoista yksi kaikkein kokeneimpia. Hän on ollut puolueessa 1970-luvulta saakka, ja toiminut kansanedustajuutensa lisäksi piiri- ja paikallistasolla, kaupunginvaltuutettuna Vantaalla vuodesta 1989, puoluesihteerinä ja tälläkin hetkellä esimerkiksi Uudenmaan KD:n piiripuheenjohtajana sekä parlamentaarisen Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtajana.

Espoolainen Risto Oinonen on sitä mieltä, että eduskuntaryhmä ja Savonlinnassa valittava puheenjohtajisto tarvitsevat rinnalleen kokeneen puoluevaltuuston puheenjohtajan.

– Puolueen työ vaatii myös kehittämistä. Uusi eduskuntaryhmä ja puolueen uusi puheenjohtajisto tarvitsevat yhteistyöhön henkilön, jolla on aikaa ja joka on kykenevä työskentelemään tiimissä haastavassa tilanteessa puolueen uudistamiseksi, Oinonen sanoo.

 

Jouko Jääskeläinen

Valtiotieteiden tohtori, Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1989, KD:n puoluevaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2007,
KD:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja
Kansanedustajana 4 kautta: 2011–2015 sekä 1991–2003
Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja 2011–2015
Lukuisia tehtäviä puolueessa ja eduskuntaryhmässä, toiminut mm. eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana
Harrastus, jota suuri yleisö ei ehkä tiedä: Intohimoinen marjanpoimija yhdessä vaimonsa Ritvan kanssa
Perheessä kolme aikuista lasta, kaksi lastenlasta
Ylös