Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu kiihtyy-Suomeen jopa 30 000 tänä vuonna

4.9.2015 klo 14:02 Politiikka Samuli Rissanen

Turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä. Sisäministeri Petteri Orpo on koonnut asiantuntijaryhmän johtamaan pakolaisten määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta Suomessa.

Päätös uuden ryhmän perustamisesta tehtiin, koska turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kiihtynyt viime päivinä.

Mikäli vauhti Suomen rajoilla ei taitu, arvioidaan turvapaikanhakijoiden määrän kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä

Päättyvän viikon aikana turvapaikanhakijoita on tullut erityisen paljon Ruotsista pohjoisen kautta Tornioon. Rajan Haaparannasta Suomen puolelle on ylittänyt päivittäin jopa 300 turvapaikanhakijaa.

Mikäli vauhti Suomen rajoilla ei taitu, arvioidaan turvapaikanhakijoiden määrän kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Sisäministeriön mukaan turvapaikkahakemusten määrän nopealle kasvulle Suomessa ei ole yksiselitteistä syytä. Suomessa ei ole muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna erityisen houkuttelevaa sosiaaliturvaa, työtilannetta tai muita niin sanottuja vetotekijöitä.

Ensisijaiset syyt turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun ovat lähtö- ja kauttakulkumaissa.

Sisäministeriön lisäksi asiantuntijaryhmässä on edustajat Maahanmuuttovirastosta, poliisihallituksesta, Rajavartiolaitoksesta ja Suojelupoliisista. Mukana on edustus myös ulkoasiainministeriöstä. Työskentelyä ohjaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Ryhmän tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta, päättää toimenpiteistä ja sopia johtamisjärjestelyistä poikkeuksellisessa tilanteessa.

 

 

 

Ylös