Yli 200 turvapaikanhakijaa tulee nyt Suomeen joka päivä

9.9.2015 klo 20:09 Politiikka Kristiina Kunnas

Sisäministeriön mukaan turvapaikanhakijoita tulee nyt Suomeen yli 200 päivässä. Rankin tilanne on Pohjois-Suomessa Oulussa. Pääkaupunkiseudulla seurakunnat tarjoavat tilojaan väliaikaiseen majoitukseen.

Sisäministeriö arvioi turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta tänään keskiviikkona 9. syyskuuta. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on nyt yli 200 päivässä.

Merkittävä osa hakijoista tulee tällä hetkellä Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen.

Merkittävä osa hakijoista tulee tällä hetkellä Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen. Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti ja turvapaikkakuulustelujen tekeminen on tällä hetkellä ruuhkautunut Oulun poliisilaitoksella. Poliisi on antanut lisää laite- ja henkilöresursseja Ouluun helpottamaan tilannetta.

Ouluun Kastellin koulun hätämajoituskeskus on aloittanut toimintansa ja Oulun seudulla hätämajoituskapasiteettia lisätään voimakkaasti. Muhokselle ja Liminkaan avataan vastaanottokeskus ja Ruukkiin suunnitellaan resurssien lisäämistä.

Lisää tiloja vastaanottokeskuksille Pohjois-Suomesta etsitään yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Sisäministeriö selvittää erityisen järjestelykeskuksen perustamisen hyötyjä ja haittoja. Keskuksen perustaminen nojaa vastaanotto- ja ulkomaalaislakiin. Päätöksen keskuksesta tekisi valtioneuvosto.

Vastaanottokeskusten tilanteessa Etelä-Suomessa on tapahtunut viime päivinä myönteistä kehitystä. Uusia yksiköitä on avattu ja useiden avaamista valmistellaan. Vastikään on jo tehty päätökset keskusten avaamisesta Kontiolahdelle, Kouvolaan, Raaseporiin, Ruovedelle ja Äänekoskelle. Kaikkia uusia vastaanottokeskuksia ylläpitää Suomen Punainen Risti, uusia kuntien ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ei ole avattu. Maahanmuuttovirasto kartoittaa vastaanottokeskuksiksi sopivia tiloja erityisesti Keski- ja Itä-Suomesta.

Pääkaupunkiseudulla kirkkotiloissa on järjestetty hätämajoitusta. Tänään keskiviikkona 9. syyskuuta Lauttasaaren seurakunta Helsingissä ilmoitti avaavansa tilansa turvapaikanhakijoiden väliaikaiseksi majapaikaksi.

Lauttasaaren seurakunta varautuu majoittamaan ensimmäisiä pakolaisia perjantaina 11. syyskuuta puolenpäivän aikaan. Turvapaikanhakijat majoitetaan ensisijaisesti Lauttasaaren seurakunnan liikuntasaliin, kerhotiloihin ja kryptaan.

– Toistaiseksi olemme sopineet noin kahden viikon avusta syyskuun loppuun asti. Tämä vaikuttaa luonnollisesti joihinkin toimintoihin, tapahtumiin ja varauksiimme, mutta esimerkiksi iltapäiväkerhot jatkavat ihan normaalisti, kirkkoherra Juha Rintamäki kertoo.

– Alamme välittömästi valmistella myös vapaaehtoisten rekrytointia. Meille seurakuntaan on tullut viime päivinä jo paljon kyselyitä ja tarjouksia esimerkiksi arabian kielen taitajista ruuanjakeluun ja tiskaukseen.

Helsingin seurakuntien vapaaehtoistehtävät lisätään lähipäivinä osoitteeseen www.vapaaehtoistyö.fi/helsinki.

Helsingin seurakunnat kertoivat aiemmin tänään keskiviikkona, että Mikael Agricolan kirkon kryptassa hätämajoituksessa olevat turvapaikanhakijat vaihtavat majapaikkansa perjantaina 11. syyskuuta pitempiaikaisiin tiloihin Munkkiniemen vanhalle seurakuntatalolle.

Sisäministeri Petteri Orpo kokosi syyskuun alussa asiantuntijaryhmän johtamaan turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta Suomessa. Ryhmän tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta, päättää toimenpiteistä ja sopia johtamisjärjestelyistä poikkeuksellisessa tilanteessa. Sisäministeriön lisäksi ryhmässä on edustajat Maahanmuuttovirastosta, Poliisihallituksesta, Rajavartiolaitoksesta, Suojelupoliisista sekä ulkoasiainministeriöstä. Työskentelyä ohjaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Ylös