Kristina-musikaalin tähti Maria Ylipää: ”Toivottavasti tämä laittaa ihmiset tekemään jotain maahanmuuttajien hyväksi”

12.9.2015 klo 11:45 Uutiset Kristiina Kunnas

Maria Ylipää valloittaa teatterinäyttämöitä jo kolmatta vuotta Kristina från Duvemåla -musikaalin nimiosassa. – Koko musikaali kertoo maastamuutosta ja maahanmuutosta. On järkyttävää ja koskettavaa, että elämme samaa tilannetta juuri nyt, kun Ruotsiin ja Suomeen tulvii pakolaisia, Ylipää sanoo ensi-illan kynnyksellä.

Lauantai-iltana 12. syyskuuta Djurgårdenin legendaarisen Circus-teatterin täyttää ensi-iltayleisö. On Tukholman vuoro saada Kristina från Duvemåla -musikaalin jo Svenska Teaternissa Helsingissä 2012–2013 ja Göteborgin oopperassa 2014–2015 esitetty versio ihasteltavakseen.

On hienoa olla musikaalissa, jossa on näin vahva sisältö. Kristinakin oli pakolainen ja muukalainen.

Maria Ylipää valmistuu jo kolmanteen kauteensa Kristinan nimiosassa. Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren ja Oskar Nilsson jatkavat pääroolien kvartettina Lars Rudolfssonin ohjauksessa.

– Absurdilta tuntuu, että on jo kolmas uusi kausi. Ehkä se jännityskin vielä ilmaantuu, hän naurahtaa juuri ennen ensi-iltaa.

Loppukesän ja alkusyksyn mediakierros on ollut näyttävä, kun promottavana ovat olleet sekä elokuussa ensi-iltansa saanut musiikkielokuva Ollaan vapaita että Tukholman Circusin Kristina-musikaali.

Ylipää on vastaanottanut ylistäviä arvioita Kristina-roolinsa tulkinnasta. Musikaalien lisäksi uraan on mahtunut toki paljon muutakin.

– Toivon, että saan jatkaa samalla tavalla: että olisi niin musateatteria, leffaa kuin muutakin. Olisi kiva päästä jossain vaiheessa tekemään myös erilaista, intiimimpää, muodoltaankin erilaista eikä vain perinteistä teatteria.

Kesäksi Ylipää muutti perheensä kanssa Göteborgista Suomeen. Kesä ei ollut pelkkää lomaa. Elokuvanteko toi elämään tervetullutta vastapainoa. Viktor Kärpän (Samuli Edelmann) puolison rooli Tappajan näköisessä miehessä oli Maria Ylipäälle virkistävä tauko näyttämötyöstä.

Sitten Tukholmassa odottivatkin jo harjoitukset. Nelihenkinen perhe totuttelee nyt Tukholmaan. Ruotsi on ollut pelkästään positiivinen kokemus.

– Meidät suomalaiset otetaan täällä hyvin vastaan, varsinkin kun osaamme kielen.

Mutta miten innostat itsesi Kristinaksi joka esityksessä, vaikka olet tehnyt sen jo valtavan monta kertaa?

– Uusi harjoitusjakso ja uusi työryhmä tuovat energiaa. Circus on ihana paikka, olen ihan rakastunut siihen! On myös mahtavaa päästä asumaan Tukholmassa.

– Tietenkin on oltava tietynlainen rutiini ja teknisesti hyvä kunto, että jaksaa ja pystyy toistamaan roolin. Väsymys ei näy, kun vastanäyttelijät antavat impulsseja. Ja kyllä 1 500 hengen yleisö sytyttää!

Maria Ylipää seuraa herkällä korvalla pakolais- ja maahanmuuttokeskustelua niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

– Tämänhetkisen pakolaiskriisin ajankohtaisuuden kanssa on erityisen motivoivaa lähteä tekemään juuri tätä musikaalia, Ylipää kertoo.

– Se on niin ajassa! Toivottavasti katsojat saavat tätä kautta jotain henkilökohtaista empatiaa. Toivon, että auttamisen tarve kasvaisi, että ihmisille tulisi halu tehdä jotain konkreettista. Olemme kauheassa tilanteessa.

Abba-kaksikon Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen tekemä menestysmusikaali kertoo Vilhelm Mobergin maahanmuuttokirjan tarinan 1800-luvun puolivälistä.

– On hienoa olla musikaalissa, jossa on näin vahva sisältö. Kristinakin oli pakolainen ja muukalainen. Silloinkin paettiin täältä Ruotsista ja Suomesta oman maan hätää, nälkää ja köyhyyttä. Nytkin paetaan – otammeko me vastaan?

 

 

 

Ylös