Ministeri Orpo: Suomi valmis ottamaan komission esittämät 2400 turvapaikanhakijaa

15.9.2015 klo 09:37 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Petteri Orvon mielestä turvapaikkatilanne vaatii yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.Tilapäinen hätätilamekanismi otetaan käyttöön Italian, Kreikan ja Unkarin auttamiseksi. Kaiken kaikkiaan turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot koskevat 120 000 henkilöä.

Suomi tukee komission viime viikolla julkistamaa esitystä 120 000 turvapaikanhakijan siirrosta. Orvon mukaan EU-maiden laaja enemmistö on komission esityksen takana, mutta koska yksimielisyyteen ei päästy, jatkuu asian käsittely seuraavassa neuvoston kokouksessa 8.lokakuuta.

Asiassa on Orvon mukaan haluttu edetä vapaaehtoisuuden pohjalta. EU-maiden sisäministerit kokoontuivat ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon pakolaiskriisin tiimoilta eilen Brysselissä.

– Keskustelussa tuotiin selkeästi esille se, että hallitsematon maahanmuutto aiheuttaa paitsi inhimillistä kärsimystä turvapaikanhakijoille myös vaikeasti hallittavia tilanteita jäsenmaissa. Euroopan on tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kyettävä toimimaan määrätietoisesti ja ripeästi, ministeri Orpo toteaa.

Orvon mukaan Suomi osallistuu taakanjakoon hätätilan ratkaisemiseksi.

Tilapäinen hätätilamekanismi otetaan käyttöön Italian, Kreikan ja Unkarin auttamiseksi. Kaiken kaikkiaan sisäiset siirrot koskevat 120 000 henkilöä. Suomi ottaa vastaan yhteensä noin 2400 turvapaikanhakijaa Italiasta, Kreikasta ja Unkarista kahden vuoden aikana.

Italiassa ja Kreikassa ollaan avaamassa EU:n yhteiset käsittelykeskukset. Sisäministerin mukaan Suomi pitää välttämättömänä, että EU:n alueelle saapuvat turvapaikanhakijat tunnistetaan pikaisesti, heidät rekisteröidään ja sormenjäljet otetaan.

– Tämä on ehdottoman tärkeää Dublin- ja Schengen-järjestelmien toimivuuden kannalta, Orpo sanoo.

EU:n puitteissa ryhdytään myös valmistelemaan turvallisten lähtömaiden listaa. Komission ehdotuksen mukaan Balkanin maita ja Turkkia pidettäisiin turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä turvallisina alkuperämaina, jolloin näiden maiden kansalaisten hakemukset voitaisiin käsitellä nopeammin.

 

Ylös