Turvapaikanhakijatilanne on vaikeutunut Pohjois-Suomessa

15.9.2015 klo 11:27 Kotimaa Samuli Rissanen

Viime viikolla Suomeen saapui 1500 turvapaikanhakijaa. Erityisesti Pohjois-Suomi on nyt kovilla. Hallitus päättää ylihuomenna toimenpiteistä tilanteen helpottamiseksi.

Sisäministeriö aikoo viedä esityksen ensi vaiheen vastaanoton tehostamisesta valtioneuvoston päätettäväksi.

Ensi vaiheen vastaanottoyksikön perustaminen on ministeriön mukaan tarpeen, koska turvapaikanhakijoiden rekisteröinti poliisiasemilla on ruuhkautunut. Suomeen tuli viime viikolla 1500 turvapaikanhakijaa, joista pääosa tuli Suomeen Pohjois-Ruotsin kautta. Näin suuret määrät aiheuttavat sen, että viranomaiset eivät enää pysty vastaanottomaan kaikkia tulijoita.

Hallitus valtuuttaa Maahanmuuttoviraston perustamaan tarvittaessa ensi vaiheen vastaanottoyksiköitä eri puolille Suomea. Ensimmäinen keskus perustetaan Pohjois-Suomeen, koska tällä hetkellä suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen Ruotsista Tornion kautta. Sopivan tilan etsintä on jo aloitettu.

Vastaanottoyksikkö voi sisäministeriön mukaan olla mikä tahansa tila, jossa ihmiselle voidaan tarjota kunnollinen suoja, ruokahuolto ja riittävät peseytymistilat. Maahanmuutosta vastaavat viranomaiset voivat keskittää vastaanottoon tarvittavat toimet keskukseen.

Hallituspuolueet ovat jo sopineet asiasta.  Sen sijaan Suomi ei harkitse EU:n sisärajatarkastusten palauttamista tässä yhteydessä, mutta pitää yllä valmiutta tähän. Lisäksi tehostetaan viranomaisten yhteistyötä rajan tuntumassa.

 

 

Ylös