Omantunnonvapaus lähestyi kansanedustajia

21.9.2015 klo 11:39 Politiikka Samuli Rissanen

Omantunnonvapaus-kansalaisaloite jatkaa matkaansa. Vajaa kaksi viikkoa sitten kansalaisaloite luovutettiin 68 000 allekirjoituksen kera eduskunnan puhemiehelle. Sen jälkeen aloitteen puuhamiehet- ja naiset palasivat eduskuntaan ja jakoivat tietoa aiheesta kansanedustajille.

Omantunnonvapaus-kansalaisaloitetta puuhanneet eivät jääneet pitkäksi aikaa lepäämään laakereilleen, vaikka yksi tärkeä välietappi, aloitteen luovuttaminen eduskunnan puhemiehelle, on juuri takana.

Mikä voi olla sellainen vakaumus, että haluaa rajoittaa suomalaisten naisten työmahdollisuuksia

Puolitoista viikkoa aloitteen luovuttamisen jälkeen Omantunnonvapaus lähestyi kansanedustajia Pikkuparlamentin kansalaisinfossa. Lisäksi parlamenttirakennuksen edustalla informaatiota jakoivat ITU-projektin vastaava Outi Papunen, tamperelainen  Saana Oinonen, helsinkiläinen Sofia Holopainen ja turkulainen Matias Pehkonen.

Kansanedustajia varten kootusta, muovitaskuun kääritystä infopaketista löytyi kansalaisaloitteen sisältö pähkinänkuoressa, raskaudenkeskeytyksiin liittyvää tietoutta, Euroopan neuvoston päätöslauselma sekä kaksi aiheeseen liittyvää henkilötarinaa.

Aloitteen alullepanija, kansanedustaja Sari Tanus kertoo, että tietoa halutaan nyt jakaa kansanedustajille ja heidän avustajilleen, koska aloite tulee muutaman viikon kuluttua eduskunnan lähetekeskusteluun.

Lokakuun 8.päivänä pidettävän lähetekeskustelun jälkeen aloite siirtyy eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Se järjestää kuulemisia ja päätyy todennäköisesti tekemään aloitteesta hylkäävän tai hyväksyvän esityksen, josta eduskunta lopulta äänestää.

Tanus myöntää, että aloitetta on vastustettu kovin, sillä sen on virheellisesti ajateltu rajoittavan oikeutta raskaudenkeskeytyksiin. Aloitteen todellinen sisältö on kuitenkin taata terveydenhuollon henkilöstölle ja alan opiskelijoille oikeus kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin oman vakaumuksensa perusteella. Tällainen oikeus on myönnetty lailla useimmissa EU-maissa. Suomi alkaa olla poikkeus yhteisessä rintamassa.

– Oikeus ei ole keneltäkään pois, mutta on estänyt alalle lähtemisen, rajoittanut työhön pääsemistä ja siinä etenemistä, Tanus sanoo.

Hän ihmettelee vastustajien perusteluita.

– Mikä voi olla sellainen vakaumus, jolla halutaan rajoittaa suomalaisten naisten työmahdollisuuksia, Tanus puolestaan kysyy.

 

 

Ylös