Suomen viihdekulttuurissa menossa iso murros – 60-luvun tähdet alkavat vetäytyä

3.10.2015 klo 18:30 Kotimaa Kristiina Kunnas

Suomen viihdekulttuuri muuttuu rajusti, sillä moni 1960-luvulla tähdeksi syttynyt artisti on siirtymässä syrjään. Lokakuussa jäähyväiskiertueella on Marion Rung ja marraskuussa Kivikasvot. Sunnuntaina 4.10. jäähyväiskonserttinsa pitää Viktor Klimenko, joka löi itsensä läpi villinä ja romanttisena kasakkana 1969.

Muutamien 60-luvulla suureen suosioon nousseiden tai jo huipulla olleiden artistien laulut ovat vaienneet lopullisesti. Kirka levytti ensihittinsä Hetki lyö vain 17-vuotiaana 1967. Hänen oma hetkensä löi liian varhain, 56-vuotiaana 2007. Laila Kinnusen (1939–2000) uran huippu osui juuri 1960-lukuun. Poissa ovat myös Carola sekä Anki. Seija Simola ja Päivi Paunu eivät enää esiinny.

Moni 1960-luvun tähti on kuitenkin iskussa ja jatkaa esiintymistä. Muutamat puolestaan ovat juuri nyt lopettelemassa uraansa.

Kesällä 50 vuotta täyttänyt viihdeyhtye Kivikasvot nimesi jäähyväiskiertueensa juhlavasti Kunniakierrokseksi.

Porukkakin on vuosien varrella vaihtunut, sillä Kunniakierrokselle lähtevät FrediIsmo Sajakorpi, Seppo Ruohonen ja Henrik Lamberg. Alkuperäisessä ryhmässä olivat Fredin (Matti Siitosen) ja Ismo Sajakorven lisäksi Georg Dolivo ja Ilkka Hemming (Lähteenmäki). Vesa Nuotio tuli ryhmään Dolivon tilalle 1989 ja baritoni Lamberg korvasi 2009 Ilkka Hemmingin.

Kunniakierrokselle Kivikasvot sai kovan nimen, kun tähtitenorina tunnettu Seppo Ruohonen – Matin ja Tepon isoveli – lähti mukaan sairauslomalla olevan Vesa Nuotion tilalle.

Kivikasvojen tv-show oil 1970-luvulla Suomen katsotuimpia.

Marion Rung, 69, ilmoitti syksyllä, että on tullut aika alkaa oikeasti elää. Se tarkoittaa esiintymisten lopettamista. Hän nousi 16-vuotiaana julkisuuteen voittamalla Tipi-tiillään Suomen euroviisut 1962. Alkoi näyttävä ura, menestystä Suomessa ja Saksassa, Leidit-kiertue yhdessä Lea Lavenin, Katri Helenan ja Paula Koivuniemen kanssa, kultalevyjä sekä juutalaisia lauluja. Nyt, 53 vuotta myöhemmin, on jäähyväisten aika.

Joulukuussa 70 vuotta täyttävä Marion Rung oli yksi 1960- ja 70-lukujen kansainvälisimmistä tähdistämme. Hänen ravintolashownsa Kalastajatorpalla ja muualla olivat aikakauden tapauksia. Hän saattoi näyttäytyä samaten suosittuja ravintolaesiintymisiä tehneen Viktor Klimenkon shown vieraana – tai päinvastoin.

Viktor Klimenko oli esiintynyt iskelmälaulajana 1960-luvun ajan ja edustanut 1965 Eurovision laulukilpailuissa Suomea Reino Helismaan viimeisen sanoituksen, vaikuttavan Aurinko laskee länteen -kappaleen kanssa. Näyttelijänura alkoi Elannon näyttämöllä ja jatkui Helsingin Kaupunginteatterissa. Suuri läpimurto tuli 1969, kun kasakoiden jälkeläinen nousi suursuosioon Villinä ja romanttisena kasakkana slaavilaisten romanssien tulkitsijana.

Myöhemmin hän on ollut suosittu myös hengellisen musiikin esittäjänä sekä Suomessa että laajoilla esiintymismatkoilla eri puolilla maailmaa.

Nyt Suomen ainoisiin tunnettuihin sodanaikaisiin Venäjän-emigrantteihin kuuluva Klimenko valmistautuu jäähyväiskonserttiinsa. Se on Aleksanterin teatterissa sunnuntaina 4. lokakuuta klo 18.

– On fysiologinen fakta, että ääni alkaa jossain vaiheessa vanhentua. Nyt on oikea aikaa heittää hyvästit estradeille emigranttitaiteilijana, 72-vuotias Klimenko sanoo KD-lehdelle.

– Toisaalta on haikeaa hyvästellä taiteilijanura ja yleisö, toisaalta on mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea muuta elämään vielä tulee, Klimenko toteaa.

Kunniakierros, Kivikasvojen jäähyväiskiertue marraskuussa 2015. Liput: lippu.fi
Marion Rung, 70-vuotisjuhlakiertue, alkoi 1.10. Salosta, päättyy 1.11. Kajaaniin. Liput: lippupalvelu.fi
Viktor Klimenko, Hiljaa virtaa Don -jäähyväiskonsertti, Aleksanterin teatteri, Helsinki, su 4.10. klo 18, liput: ovelta tai lippupalvelu.fi
Ylös