EU-mailta jää saamatta 168 miljardia euroa arvonlisäveroa

4.10.2015 klo 17:24 Politiikka Esa Erävalo

EU-komission arvion mukaan jäsenmaiden välillä on suuria eroja siinä kuinka hyvin arvonlisäveroa kerätään.

EU:n komissio arvioi äskettäin julkaistussa raportissa, että EU:n jäsenmailta jäi saamatta 168 miljardia euroja arvonlisäveroja vuonna 2013. Kansantalouden tilastojen ja kansallisten alv-kantojen perusteella raportti arvioi kuinka paljon arvonlisäveroa olisi pitänyt maksaa. Yhteensä arvonlisäveroja olisi pitänyt maksaa 1 101 miljardia euroa, mutta jäsenmaassa kerättiin vain 933 miljardia euroa.

Suomi pärjää vertailussa parhaiten, vain 4,1% arvioidaan jäävän verottajalta saamatta.

Jäsenmaiden välillä on suuria eroja siinä kuinka hyvin arvonlisäveroa kerätään. Suomi pärjää vertailussa parhaiten, vain 4,1% arvioidaan jäävän verottajalta saamatta. Huonoiten suoriutuu Romania, jossa arvonlisäveroa jää keräämättä 41,1%. Yli 30% jää saamatta myös Liettuassa, Slovakiassa, Kreikassa, Italiassa, Latviassa ja Maltalla. Keskimäärin tutkituilta 26 EU-maalta jäi saamatta 15,1% arvonlisäverosta. Syinä voivat olla esimerkiksi heikko verohallinto, veronkierto ja veropetokset.

Osuus jäsenmaittain arvonlisäverosta, joka jää saamatta.

Osuus jäsenmaittain arvonlisäverosta, joka jää saamatta.

Kreikassa arvonlisäveroja jäi saamatta 6,5 miljardia euroa. Suurimmat summat jäivät kuitenkin keräämättä Italiassa: 47,5 miljardia euroa. Jopa säntillisen maineessa olevalta Saksalta jää tutkimuksen mukaan saamatta 24,9 miljardia euroa arvonlisäveroja.

EU:n jäsenmaksut määräytyvät jäsenmaiden bruttokansantulon, arvonlisäkertymien sekä unionin keräämien maataloustullien ja tuontimaksujen mukaan. Arvonlisäveron osuus Suomen jäsenmaksusta on 0,3% kansantuotteesta.

Tiedot raportista: Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU Member States, 2015 Report, TAXUD/2013/DE/321.
Ylös