Pieneläkeläisten arki tiukkenee entisestään

16.10.2015 klo 08:50 Politiikka Samuli Rissanen

Vihreät, vasemmistoliitto, SDP ja kristillisdemokraatit jättivät välikysymyksen vuoden 2016 budjettiesityksen vaikutuksista eläkkeensaajien asemaan.

Kysymys jätettiin hallitukselle tänä aamuna. Välikysymyksessä oppositio arvostelee hallitusta muun muassa siitä, että se tekee päätöksiä ilman arviointeja niiden yhteisvaikutuksista. Hallituksen säästölistan arvioidaan rokottavan eniten tavallisia eläkeläisiä.

Kristillisdemokraatit ovat olleet eniten huolissaan eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta

Opposition yhteisestä välikysymyksestä jäi pois Rkp. Sen sijaan koulutusvälikysymyksestä jättäytyneet Kristillisdemokraatit ovat nyt mukana.

Kristillisdemokraatit ovat olleet eniten huolissaan eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Puolueen mielestä se pitäisi perua kokonaisuudessaan. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah on muistuttanut, että asumistuen leikkaus uhkaa viedä alle tuhannelle eurolla sinnittelevät eläkeläiset toimeentuloluukulle.

– Silloin ei säästöjäkään synny, Essayah sanoo.

Lisäksi Kristillisdemokraatit laskevat, että lääkekorvauksista nipistäminen ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korottaminen niistää isoimman siivun juuri seniorikansalaisten tuloista. Yhtälö alkaa olla monelle pienituloiselle eläkeläiselle mahdoton.

Vanhuspalvelujen tulevaisuus ei sekään näytä kovin kirkkaalta. Hallitus on aikeissa säästää henkilöstömitoituksista ja väljentää hoitajien pätevyysvaatimuksia. Omaishoidon tilanne on samaan aikaan huolestuttava.

Ylös