Pohjoismaiden neuvoston istunto alkaa etuajassa pakolaiskriisin vuoksi – KD-lehti seuraa paikan päällä Reykjavikissa

26.10.2015 klo 13:00 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Pohjoismaiden Neuvoston kokous alkaa Islannin pääkaupungissa  etuajassa, sillä viime viikolla päätettiin pitää ylimääräinen istuntotapahtuma jo maanantai-iltapäivänä Eurooppaa ja Pohjoismaita ravistelevan pakolaiskriisin vuoksi.

KD-lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas seuraa istuntoa paikan päällä Reykjavikissa.

Pohjoismaiden neuvosto päätti viime viikolla, että maanantaina 26. lokakuuta pidetään ylimääräinen istuntotapahtuma. Keskustelun alustavat Jean-Christophe Dumont OECD:n kansainväliseltä maahanmuutto-osastolta sekä Roderick Parkes, joka toimii Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksen maahanmuuton ja sisäisten asioiden vanhempana analyytikkona.

– On välittömästi laajennettava keinovalikoimaamme, jotta voimme käsitellä turvapaikkahakemuksia ja tehostaa nykyistä prosessia, joka on usein hyvin pitkä ja vaatii paljon resursseja, vaatii Pohjoismaiden neuvoston presidentti Höskuldur Þórhallsson.

– Uusien ja tehokkaampien rutiinien kehittäminen yhteisesti voisi olla meille hyödyllistä, hän toteaa.

Britannian pääministeri David Cameron matkustaa Islantiin 29. lokakuuta tavatakseen Pohjoismaiden ja Baltian pääministerit.

Pääministeri Juha Sipilä saapuu Pohjoismaiden pääministerien tapaamiseen. Reykjavikiin tulevat myös ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri Anne Berner osallistuvat pohjoismaisiin kokouksiin Reykjavikissa keskiviikkona ja torstaina 27.–28. lokakuuta.

Britannian pääministeri David Cameron matkustaa Islantiin 29. lokakuuta tavatakseen Pohjoismaiden ja Baltian pääministerit.

Tiistai-iltana pääsevät jännittämään Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkintojen ehdokkaat. Kjell Wästö voitti kirjallisuuspalkinnon viime vuonna. Hän palkitsee tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon voittajan.

KD-lehti seuraa istuntoa paikan päällä Reykjavikissa. Päätoimittaja Kristiina Kunnas kuului Pohjoismaiden neuvoston journalistiapurahan vastaanottajiin, kun neuvosto jakoi apurahat viimeisen kerran keväällä 2015.

Suomen osuus Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2015 journalistiapurahasta oli 90 000 Tanskan kruunua eli noin 12 000 euroa. Summa jaettiin kahdeksan hakijan kesken.

Ylös