Perustuloa kokeillaan reilun vuoden päästä

27.10.2015 klo 09:58 Kotimaa Samuli Rissanen

Kelan tutkimusosasto, useat yliopistot, Sitra, VATT ja ajatushautomo Tänk puntaroivat vaihtoehtoja perustulomalliksi. Puntaroinnista siirrytään käytäntöön 2017, jolloin perustulokokeilun on määrä alkaa.

Kelan johtama, eri tutkimuslaitoksien tutkijoista koostuva ryhmä selvittää, miten perustulokokeilu kannattaisi toteuttaa.

Syys-lokakuun vaihteessa Kelan tutkimusosasto teetti kansalaiskyselyn, jossa liki 70 prosenttia vastaajista piti perustuloa hyvänä ajatuksena.

Perustulokokeilun toteutus on kirjattu hallitusohjelmaan. Kokeilun avulla pyritään selvittämään, miten sosiaaliturvaa voitaisiin muuttaa paremmin vastaamaan työelämän muutoksia. Tavoitteena on muuttaa sosiaaliturvaa osallistavaksi ja työhön kannustavaksi. Samalla pyritään vähentämään byrokratiaa ja yksinkertaistamaan monimutkaista etuusjärjestelmää.

Esiselvityksen tavoitteena on kartoittaa malli, jolla perustulokokeilu voidaan toteuttaa. Kokeilun avulla puolestaan arvioidaan perustulon vaikutuksia eri väestöryhmissä ja tehdään kokonaisarvio kustannuksista.

Esiselvityksen toteuttavat yhdessä Kelan tutkimusosasto, Helsingin, Tampereen, Itä-Suomen ja Turun yliopistot, Sitra, ajatushautomo Tänk sekä Valtion taloudellinen tutkimuslaitos.

Hankkeeseen osallistuvat lisäksi Suomen Yrittäjät sekä kunta-alan, vero-oikeuden ja perustuslain asiantuntijoita.

Esiselvitys käynnistyy heti, ja tuloksia esitellään ministeriöille ja muille viranomaisille siten, että keväällä 2016 on valmiina selvitys olemassa olevasta tiedosta ja muualla kokeilluista malleista ja niiden tuloksista.

Tämän pohjalta laaditaan loppuvuonna 2016 kuvaus kokeiltavista malleista ja koeasetelmista.

Perustulokokeilun on suunniteltu alkavan vuonna 2017.

Syys-lokakuun vaihteessa Kelan tutkimusosasto teetti kansalaiskyselyn, jossa liki 70 prosenttia vastaajista piti perustuloa hyvänä ajatuksena.

Sopivaksi tulon määräksi vastaajat arvioivat noin 1 000 euroa kuukaudessa.

 

 

Ylös