”Pakolaiskriisi on ratkaistava yhdessä koko Euroopan kanssa”

28.10.2015 klo 19:48 Politiikka Kristiina Kunnas

Pakolaisvyöry leimasi Pohjolan pääministerien keskustelua keskiviikkona Reykjavikissa, Pohjoismaiden neuvoston ministeritapaamisessa. Muut aiheet olivat Syyria, Irak, raja-asioiden hoitaminen sekä Arktisen alueen haasteet.

Pääministerien kokoontumisen summasi isäntämaa Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

– Puhuimme pakolaistilanteesta, se on yhteinen ongelmamme. Keskustelimme Syyrian ja Irakin tilanteista. Ainoastaan poliittiset ratkaisut Syyriassa voivat muuttaa pakolaiskriisiä merkittävästi.

Radikalismiin liittyvää yhteistyötä on lähennettävä, Norjan pääministeri Erna Solberg vaati.

– Mutta keskustelimme myös Suomen tulevasta uudesta puheenjohtajaohjelmasta. Sen myötä voimme keskittyä yhteisiin uudistuksiin sekä muuttaa raja-asioittemme hoitamista. Meidän on myös panostettava arktisiin kysymyksiin, listasi Islannin pääministeri Gunnlaugsson.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen muistutti, etteivät edes Pohjoismaat yhdessä pysty ratkaisemaan siirtolaisuusongelmaa.

– Pakolaisuus on nyt globaalihaaste. Mikäli emme saa poliittista ratkaisua syntymään Syyriassa – ja tämä on signaali Yhdysvalloille ja Venäjälle – olemme voittamattoman ongelman edessä, Rasmussen totesi.

– Emme voi ratkaista tätä pohjoismaisella yhteistyöllä, mutta viranomaistasolla voimme valmistautua. Välineittemme on oltava kunnossa. On lähetettävä nopeassa aikataulussa takaisin ne henkilöt, joilla ei ole suojelutarvetta.

Rajaesteet puhuttivat pääministereitä. Rasmussen muistutti siitä, että Pohjoismaiden ratkaisuja seurataan erittäin tarkoin koko Euroopassa.

– Kansalaistemme ja yritystemme on kyettävä liikkumaan helposti. Siinäkin on haasteensa, koska osa Pohjolasta kuuluu EU:hun, osa ei.

– Olemme päättäneet perustaa yhteisen elimen, jotta pystymme purkamaan rajaesteitä, Rasmussen kertoi.

Norjan pääministeri Erna Solberg huomautti ääri-ilmiöiden seuraamisesta.

– Radikalismiin liittyvää yhteistyötä on lähennettävä, Solberg vaati.

Hän muistutti myös Pariisin ilmastokokouksen tärkeydestä.

– Se on uskomattoman merkittävä arktisesta näkökulmasta.

 

 

Ylös