Tyly lyttäys Vihreiden perustulolle: ”Valtiolta nuorelle enemmän viikkorahaa kuin vanhemmilta”

28.10.2015 klo 13:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lyttäsi MTV3:n Huomenta Suomi-ohjelmassa Vihreiden 560 euron verovapaan ja vastikkeettoman perustulon. – ”Täti Valtio” antaa enemmän alle 25-vuotiaalle kotona asuvalle nuorelle viikkorahaa kuin vanhemmat, Essayah sivaltaa.

Kristillisdemokraattien oman ”kannustava perusturva”-mallin vajaa viikko sitten julkistanut Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvostelee Vihreiden perustulomallia vastikkeettomaksi ja passivoivaksi.

– ”Täti Valtio” antaa enemmän viikkorahaa kuin vanhemmat

Vihreät lupaavat omassa mallissaan jokaiselle täysi-ikäiselle Suomen kansalaiselle 560 euroa kuukaudessa vastikkeetta ja verovapaasti.

Vihreiden malli on Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mielestä liian kallis (kustannusarvio 15 miljardia euroa vuodessa) ja syö jo keskituloisten ostovoimaa.

Essayah mielestä ehdotus on turhankin antelias ja passivoiva, erityisesti kotona asuvalle nuorelle.

– ”Täti Valtio” antaa enemmän viikkorahaa kuin vanhemmat, Essayah sivaltaa.

Myös Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kritisoi Uuden Suomen blogikirjoituksessaan perustuloa. Vaikka sen tarkoitus on yksinkertaistaa tukijärjestelmää, mallin kääntöpuolena on tutkimusten mukaan se, että kannustimet työn vastaanottamiseen vähenevät lähes kaikilla työttömien ryhmillä.

– Työttömyys on Suomen suurin ongelma, josta kaikkien pitäisi olla huolissaan eniten. Lisäeuron ansaitseminen on nykyisessä järjestelmässä sekä perustulomallissa yhtä vaikeaa, Maanselkä kirjoittaa.

Kristillisdemokraattien mallissa ei ole tiettyä euromääräistä lähtötasoa vaan lähtökohtana on henkilön elämäntilanne.

Kannustava perusturva yhdistää Essayah’n mukaan kolme tärkeintä sosiaaliturvaetuutta, työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotuen yhdeksi tueksi.

Turvaa varten perustetaan tulorekisteri, johon kerätään tiedot palkoista sekä maksetuista tuista ja etuuksista. Lisätyön tekemisestä ei rangaista kuten nykyisessä järjestelmässä.

– Jokaisesta tienatusta satasesta on jäätävä yli 30 euroa käteen kaikissa tilanteissa ja kaikilla tulotasoilla, Essayah sanoo.

Nykyjärjestelmän vinoutumia kuvaa Essayah’n mielestä hyvin se, että esimerkiksi yhden lapsen yksinhuoltajan pitää tienata joko alle 300 euron suojaosan tai vaihtoehtoisesti yli 2000 euron kuukausipalkan verran, jotta käteen jää enemmän rahaa kuin työmarkkina-, asumis- ja toimeentulotukien yhdistelmällä.

 

 

 

Ylös