Pohjoismaiden neuvosto suosittaa kahden valtion mallia Lähi-idän konfliktin ratkaisemiseksi

29.10.2015 klo 13:37 Politiikka Samuli Rissanen

Reykjavikissa koolla ollut Pohjoismaiden neuvosto äänesti päätöspäivänään ehdotuksesta itsenäisen palestiinalaisvaltion tunnustamisesta. Päätökseksi tuli kahden valtion, Israelin ja Palestinan, ratkaisun tukeminen alueella.

Reykjavikissa tällä viikolla kokoontunut Pohjoismaiden neuvosto äänesti päätösistuntonsa aikana jäsenehdotuksesta itsenäisen palestiinalaisvaltion tunnustamiseksi.

Norja, Tanska ja Suomi ovat pidättäytyneet tunnustamasta Palestiinan valtiota.

Äänestysten jälkeen neuvosto päätyi suosittelemaan jäsenmaiden hallituksille ns. kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, ratkaisun tukemista.

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajistolta oli tullut kolme ehdotusta itsenäisen palestiinalaisvaltion tunnustamiseen liittyen.

Palestiinan tunnustamiseen liittyi kaksi varaumaa. Ensimmäisessä varaumassa ehdotettiin, että Pohjoismaiden neuvosto ei ryhdy lisätoimiin Palestiinan tunnustamiseksi.

Toisessa varaumassa Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto pyytää neuvoston jäseniä kehottamaan omia hallituksia tukemaan aktiivisesti kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, ratkaisua ja jossakin vaiheessa itsenäisenä valtiona.

Aiheesta käytiin kaksi äänestystä. Varauma 1 sai 29 ääntä, varauma 2 sai 38 ääntä.

Lopullisessa äänestyksessä puheenjohtajiston esitys sai 10 ääntä ja varauma 2 sai 38 ääntä. Tyhjää äänesti 21.

Pohjoismaiden neuvoston päätökseksi palestiinalaiskysymyksessä tuli:

”Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto pyytää neuvoston jäseniä kehottamaan omia hallituksia tukemaan aktiivisesti kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, ratkaisua ja jossakin vaiheessa itsenäisenä valtiona, sillä se edistäisi kaikkein tehokkaimmin rauhan syntymistä.
Puheenjohtajisto ehdottaa myös, että Pohjoismaiden neuvosto suosittaa Pohjoismaiden hallituksille, että ne kehottavat israelilaisia ja palestiinalaisia – Pohjoismaiden tuella – pyrkimään rauhaan ja sovintoon kansainväliseen oikeuteen ja YK:n päätöslauselmiin pohjautuvalla rauhansopimuksella.

Pohjoismaat jakautuvat itsenäisen palestiinalaisvaltion tunnustamiseen liittyvässä kysymyksessä.

Ruotsin hallitus tunnusti Palestiinan valtion vuosi sitten, Islanti puolestaan 2011.

Norja, Tanska ja Suomi ovat pidättäytyneet tunnustamasta Palestiinan valtiota.

Ylös