Karttapalvelu neuvoo aurinkopaneelien sijoituksessa

29.10.2015 klo 14:21 Kotimaa Esa Erävalo

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on julkaissut uuden karttapalvelun, josta käy esimerkiksi ilmi, minne pääkaupunkiseudulla on auringon säteilyenergian kannalta perusteltua asentaa aurinkopaneeleja. Palvelu löytyy osoitteessa http://kartta.hsy.fi.

– Uudessa karttapalvelussa voi tarkastella suoraan kartalla esimerkiksi oman kotitalonsa aurinkosähköpotentiaalia. Palvelussa voi tutustua tuotettuun ympäristötietoon helposti ilman erikoisohjelmia, kuvailee paikkatietoasiantuntija Henna-Kaisa Räsänen HSY:stä.

Aurinkosähkön osalta palvelu paljastaa ne katon osat, jotka saavat riittävästi auringon säteilyä, jotta niille olisi teknisesti perusteltua asentaa aurinkopaneeli. Auringon säteilyenergian laskennassa on otettu huomioon katon muoto ja suunta sekä puiden ja toisten rakennusten aiheuttamat varjostukset. Lisäksi on otettu huomioon pilvisyyden vaihtelu eri vuodenaikoina. Palvelu sisältää arvion aurinkosähkön vuosituotosta.

Aurinkosähköpotentiaalin laskenta on valmis Helsingin ja Vantaan osalta, mutta Espoon ja Kauniaisten kohdalla mallinnus on vielä kesken.

Syyskuussa avatun Ruskeasannan Sortti-aseman aurinkosähköpaneelien takaisinmaksuajaksi arvioitiin HSY:n tiedotustilaisuudessa 10 vuotta. HSY on hankkimassa auronkopaneeleita Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle ja Espoon Ämmässuolle. Viikinmäen aurinkovoimala tulee olemaan 250 MWh/v tuotollaan lähes yhtä suuri kuin Suomen suurin aurinkovoimala Suvilahdessa.

HSY:n karttapalvelu sisältää myös tiedot kattojen lämpökamerakuvausten tuloksista maaliskuulta 2015. Palvelusta ilmenee, kuinka paljon katot säteilevät lämpöä Helsingissä.

HSY:n karttapalvelu sisältää myös tiedot kattojen lämpökamerakuvausten tuloksista maaliskuulta 2015. Palvelusta ilmenee, kuinka paljon katot säteilevät lämpöä Helsingissä. Lämpösäteilyn määrä ei suoraan kuvasta katon eristyksen laatua tai tasoa, sillä lämpösäteily riippuu katon muodosta, rakenteesta ja alapuolisen huoneen lämpötilasta.

Tulosten tulkinnan helpottamiseksi lämpökuvauksessa oli mukana noin sata vapaaehtoista helsinkiläistä. He mittasivat kotinsa sisälämpötilan kuvauksen aikana sekä ilmoittivat kattonsa ominaisuudet kuten katon ja eristyksen materiaalit. Näiden tietojen avulla lämpökuvauksen tuloksista muodostettiin karttapalveluun tulkinta-avain. Sitä käyttäen voi selvittää, mitä omalta katolta mitattu lämpösäteily tarkoittaa eristyksen laadun kannalta. Suhteellisista lämpösäteilyn eroista voi päätellä mahdollisia katon lämpövuotoja.

HSY:n karttapalvelussa on tarjolla avointa paikkatietoa muun muassa energiatehokkuudesta, maankäytöstä ja rakennuksista sekä väestöstä ja asumisesta. Siinä voi tarkastella useita aineistoja päällekkäin. Haluamansa karttanäkymän voi tallentaa kuvana tai pdf-dokumenttina. Aineistot ovat myös ladattavissa avoimena datana omalle tietokoneelle tarkempia analyysejä varten.

Ylös