Soini Reykjavikissa: ”Koko Euroopan sosiaalinen malli vaarassa”

29.10.2015 klo 09:22 Politiikka Kristiina Kunnas

Timo Soinin ei tarvinnut Reykjavikissa ulkoministerien kokouksen jälkeen vastata sen enempää Tynkkys-kohuun kuin Suomen kehitysyhteistyörahojen leikkauksiinkaan. Pohjoismaita riivaava pakolaiskriisi vei lehdistötilaisuudessa kaiken huomion.

– Me teemme Pohjoismaiden kesken ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä.

– Kerroin kollegoilleni Venäjän ulkoministerin Lavrovin käynnistä Suomessa. Kerroin viestineeni hänelle, ettemme hyväksy tynnyripommeja Syyriaan, vaan haluamme poliittisen ratkaisun, Soini kertoi lehdistötilaisuudessa Pohjoismaiden neuvoston ulkoministerikokouksen jälkeen.

Ulkoministerit tapasivat Reykjavikissa keskiviikkona.

Maahanmuuttokriisi on todella akuutti sekä poliittinen että taloudellinen haaste. Sitä on hoidettava kahdella tavalla: tulijamaissa ja lähtijämaissa. Täällä Pohjolassa on oltava toimivat järjestelykeskukset sekä nopeat käsittelyajat, joissa on noudatettava selkeitä kriteerejä.

– Ukrainan tilanne on hieman rauhoittunut, mutta silti ollaan hyvin kaukana ratkaisusta. Pakotepolitiikkaa on jatkettava.

– Syyriaan on saatava poliittinen ratkaisu. Se on vaikeaa, koska taistelut ovat kiihtyneet.

Soini oli muistuttanut kollegoilleen Suomen olleen aktiivisesti mukana esimerkiksi kemiallisten aseiden neutralisoinnissa. Niitä on tuotu Suomeen hävitettäviksi.

– Maahanmuuttokriisi on todella akuutti sekä poliittinen että taloudellinen haaste. Sitä on hoidettava kahdella tavalla: tulijamaissa ja lähtijämaissa. Täällä Pohjolassa on oltava toimivat järjestelykeskukset sekä nopeat käsittelyajat, joissa on noudatettava selkeitä kriteerejä.

– Tarvitsemme Euroopan laajuisen ratkaisun, Soini vaati lehdistön edessä.

– Jos emme saa tätä hoidettua, on koko Euroopan sosiaalinen malli vaarassa.

– Yhtenä avainkysymyksenä pidän neuvotteluja Turkin kanssa. Tulevat vaalit maassa luovat oman haasteensa. Pystyykö Turkin tuleva hallitus pitämään sopimukset, joita tehdään, Soini pohti.

– Tarvitsemme Turkin tähän ratkaisuun mukaan. Se kantaa nyt jo jättivastuun pakolaisista, ulkoministeri Soini muistutti.

 

 

Ylös