”Pohjoismaiden on tehtävä enemmän pakolaiskriisin ratkaisemiseksi”

29.10.2015 klo 07:45 Politiikka Kristiina Kunnas

– Pohjoismaat ovat olleet ihmisoikeuksien vahvimpia puolustajia. Tämä rooli on tuonut teille koko maailman syvän arvostuksen, muistutti YK:n apulaispääsihteeri Christian Friis Bach puhuessaan Pohjoismaiden neuvostolle. Hän vetosi Pohjoismaiden poliitikkoihin ja päättäjiin, ettei tätä historiallista asemaa romutettaisi pakolaiskriisissä.

– Pakolaisten ja maahanmuuttajien oikeuksien puolustaminen ei tee teistä heikompia, vaan vahvempia. Pakolaiskriisin muuttumista globaaliksi solidaarisuuskriisiksi ei pidä sallia, ja rasismia ja vihaa on vastustettava jämäkästi. Tässä keskeiset terveiset YK:n pääsihteeriltä, totesi apulaispääsihteeri Christian Friis Bach puhuessaan Reykjavikiin kokoontuneille Pohjoismaiden ministereille ja parlamentaarikoille.

Friis Bach on taustaltaan tanskalainen poliitikko sosiaali-liberaalista puolueesta (Radikale venstre) sekä entinen ministeri. Hän työskenteli aiemmin johtajana Tanskan kirkon auttamisjärjestössä, jota voi verrata Suomessa Kirkon Ulkomaanapuun.

Friis Bach korosti vahvan kansainvälisen ja varsinkin alueellisen yhteistyön ja koordinaation merkitystä.

Meidän on yhdessä tuhottava ihmiskauppiaiden ja -salakuljettajien häikäilemättömät rikollisverkostot.

– Pohjoismaat ovat YK:n 70-vuotisen historian aikana olleet ihmisoikeuksien vahvimpia puolustajia. Tämä rooli on tuonut teille koko maailman syvän arvostuksen. Vetoankin nyt teihin, että tätä historiallista asemaa ei romutettaisi pakolaiskriisissä, joka on ratkaistavissa ja hallittavissa yhteistyöllä. Osoittakaa inhimillisyyttä ja suojelkaa kaikkien pakolaisten ja maahanmuuttajien ihmisoikeuksia heidän asemastaan riippumatta.

Friis Bach kehotti Pohjoismaiden neuvostoa varmistamaan pakolaisten ja maahanmuuttajien suojelun sekä heidän ihmisoikeutensa ja oikeutensa turvapaikan hakemiseen.

– Pakolaisiin ja maahanmuuttajiin on sovellettava syrjimättömyysperiaatetta, ja heitä on kohdeltava arvokkaasti ja kunnioittavasti. Meidän on yhdessä tuhottava ihmiskauppiaiden ja -salakuljettajien häikäilemättömät rikollisverkostot.

– Meidän on vahvistettava lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaiden välistä yhteistyötä sekä sitouduttava oikeudenmukaiseen vastuunjakoon, totesi YK:n apulaispääsihteeri Friis Bach puhuessaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa.

 

 

Ylös