”Itä-ja Keski-Suomessa hämmästellään Keskustan ja Ps:n politiikkaa”

3.11.2015 klo 16:28 Politiikka Samuli Rissanen

Liikenneyhteyksien heikkeneminen rapauttaa Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä maakuntien edellytyksiä houkutella yritysinvestointeja, työvoimaa, opiskelijoita ja matkailijoita. Oppositio jättää aiheesta huomenna välikysymyksen.

– Erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa ollaan hämmentyneitä, että juuri Keskusta ja Perussuomalaiset ajavat politiikkaa, jolla horjutetaan maakuntien elinvoimaa, Essayah sanoo.

Essayah muistuttaa, että panostukset biotalouteen eivät ole kannattavia ilman kunnollisia ja luotettavia liikenneyhteyksiä.

Hän kritisoi hallituksen esitystä kilpailun avaamisesta junaliikenteessä.

– Kilpailun avaamisen kiirehtiminen on turhaa tilanteessa, jossa EU:n neljäs rautatiepaketti on kuitenkin vielä keskeneräinen.

Essayah epäilee, että huonosti toteutettu kilpailutus tuo alalle pahimmillaan kermankuorijat ruuhka-Suomen kannattaville reiteille ja harvaan asuttu maaseutu menettää vähäisetkin liikennepalvelunsa.

Erityisesti syrjäseudulla ihmisten liikkuminen vaikeutuu. Essayah muistuttaa, että samaan aikaan rautatieliikenteen supistamisen kanssa käydään jatkuvaa keskustelua lentoasemaverkon supistamisesta. Jopa maakuntien kasvukeskukset ovat vaarassa jäädä ilman elinkeinoelämän tarvitsemia yhteyksiä. Myös tieyhteydet ovat heikossa kunnossa ja tiestön korjausvelka kohonnut jo noin 2 miljardiin euroon.

Essayah muistuttaa, että panostukset biotalouteen eivät ole kannattavia ilman kunnollisia ja luotettavia liikenneyhteyksiä.

Sinänsä kilpailun avaaminen ja markkinaehtoisuus eivät Essayah’n mielestä ole pahasta. Yhteiskunnan tehtävä on kuitenkin varmistaa, että kilpailun avaaminen tuo kustannustehokkuuden lisäksi myös kattavat palvelut koko maahan.

Liikennevälikysymys on kolmas pääministeri Juha Sipilän hallituskauden aikana. Aiemmin oppositio on vaatinut hallituksen tilille koulutussäästöistä ja eläkeläisten asemasta.

Huomenna eduskuntaan jätettävä välikysymys on kuitenkin ensimmäinen, johon yhtyvät kaikki oppositiopuolueet.

Ylös