Supo antoi muistutuksen

5.11.2015 klo 10:48 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suojelupoliisi ilmoitti tiistaiaamuna pitävänsä myöhemmin samana päivänä tiedotustilaisuuden. Syytä ei kerrottu. Supon tämäntyyppiset julkitulot ovat varsin harvinaisia.

Suomalaiset saivat kuulla, että maahamme kohdistuva terroriuhka on kohonnut vuoden 2014 tasosta.

Väkivaltaisten viharikosten uhka on supon arvion mukaan noussut turvapaikanhakijoiden määrän kasvun ja maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Terroristijärjestöjen tekemien iskujen uhka on edelleen matala, sen sijaan yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut.

Toinen Supon mainitsema uhka on ollut aistittavissa joko julkisessa keskustelussa tai ikään kuin pinnan alla, sosiaalisen median kaikkialle ulottuvissa lonkeroissa.

Väkivaltaisten viharikosten uhka on supon arvion mukaan noussut turvapaikanhakijoiden määrän kasvun ja maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu lisää myös ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten määrää Suomessa.

Supo antoi muistutuksen.

Myös moni muu on alkanut kysellä, olemmeko lopullisesti menettäneet sen turvallisen ja vaarattoman lintukodon,  jollaisena Suomea monet vuosikymmenet pidettiin.

Meillä on vaarana tehdä yleistyksiä ja toimia ennakkoluulojemme mukaisesti. Jos Timo Soini lausuu, että missä EU siellä ongelma, voi moni muu sanoa, että missä perussuomalainen siellä rasisti. On varottava tällaisia arvioita.

Rasisti ja syrjijä voi asua sellaisenkin ihmisen nahoissa, joka ei sitä ulospäin näytä.

Suomi jakautuu kahtia suhtautumisessaan vastaanottokeskuksiin. Osa saa niistä allergisen kohtauksen, samanaikaisesti meillä on yhä enemmän niitä, jotka haluavat työskentelemään maahantulijoiden kanssa. Jotkut ovat lopettaneet muissa töissä hakiessaan töihin vastaanottokeskukseen.

Sekä Ruotsissa että Suomessa on kuitenkin alettu nähdä  kasvavaa ärtymystä maahanmuuttajia ja heidän asuntojaan kohtaan.

Ylivieskan Raudaskylän Kristilliseen opistoon viime viikonloppuna tehdyssä polttopulloiskussa oli poliisin mukaan viitteitä maahanmuuttovastaisuudesta.

Opisto ei kuitenkaan ole vastaanottokeskus. Sen sijaan siellä on suomalaisopiskelijoiden lisäksi turvapaikanhakijoita, joille opetetaan suomen kieltä.

Kun sekä yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut että väkivaltaisten viharikosten uhka noussut, on Suomi tavallaan kahden tulen välissä.

Nämä tulet eivät sammu pakottamalla vaan hävittämällä polttoaine. Sitä ovat ahtaat ennakkoluulot, epävarmuus, tietämättömyys, itsekkyys ja väärien uskomusten omaksuminen.

Ylös