”Turvapaikanhakijoille ei enää riitä kattoa pään päälle”

12.11.2015 klo 14:55 Politiikka Kristiina Kunnas

Suomessa joudutaan turvautumaan teltta- ja konttimajoituksiin, sillä sisätilat eivät enää riitä turvapaikanhakijoille. Tulijoiden määrät kääntyivät jälleen kasvuun. Nyt odotetaan, miten Ruotsin päätös aloittaa rajatarkastukset näkyy Suomessa.

Lokakuussa Eurooppaan tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita näkyy nyt Suomessa. Turvapaikanhakijamäärät ovat kääntyneet Suomessa jälleen reippaaseen kasvuun.

Sisäministeriö kansliapäällikkö Päivi Nerg oli Ylen A-Studion haastateltavana keskiviikkoiltana. Hän arvioi Ruotsin tänään alkavien rajatarkastusten alkamisen helpottavan tilannetta kenties Suomen kannalta.

– Jokainen turvapaikanhakija joka niiltä rajoilta tulee, joutuu ilmoittautumaan turvapaikanhakijaksi siellä, ja rekisteröitymään Ruotsissa, Nerg muistutti.

Saattaisi jopa olla, ettei Ruotsin kautta enää tulisi turvapaikanhakijoita Suomeen. Suuri kysymysmerkki kuitenkin on, kääntyvätkö virrat Norjan suuntaan. Mitä tekee puolestaan Tanska?

Ruotsi on viestittänyt lokakuusta lähtien, että se on tullut turvapaikanhakijoiden tulvan kanssa kantokykynsä päähän.

Alkuviikosta selvisi, etteivät vuodepaikat riitä Suomeen tulijoille. Tämän vuoden aikana majoituksen tarvitsee todennäköisesti vielä noin 10 000 tulijaa.

Ruotsiin saapui esimerkiksi tämän viikon tiistaina yli 2000 turvapaikanhakijaa. Heistä enemmistö on nyt Afganistanista.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on uhannut, että Suomi lopettaa EU:n yhteisesti sopimat turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot, sillä muut maat eivät ole lähteneet mukaan.

– Haluamme nähdä, lähtevätkö muut maat mukaan tähän yhteisesti sovittuun vastuunjakoon näiden kahden vuoden aikana, Nerg totesi A-Studiossa.

Alkuviikosta selvisi, etteivät vuodepaikat riitä Suomeen tulijoille. Tämän vuoden aikana majoituksen tarvitsee todennäköisesti vielä noin 10 000 tulijaa.

Jo aiemmin syksyllä telttoja jouduttiin pystyttämään Turkuun ja Joutsenoon. Vielä ei ole tarkkaa suunnitelmaa siitä, mihin telttoja ja kontteja sijoitetaan jatkossa.

– Lähtökohtana on, että ne sijoitetaan jo olemassa olevien vastaanottokeskusten yhteyteen, koska niissä hoidetaan esimerkiksi ruokailut. Todennäköisesti ne sijoitetaan isojen, jo hetken aikaa toiminnassa olleiden keskusten yhteyteen, kansliapäällikkö Nerg sanoo STT:n haastattelussa.

Teltat turvapaikanhakijoille ovat Suomen Punaiselta Ristiltä.

Teltat kuten myös kontit ovat lämmitettäviä. SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo STT:llä, ettei teltoissa majoittuminen ei ole mitään herkkua, mutta niissä selviää talvellakin.

Sisäministeri Orpo ja kansliapäällikkö Nerg ovat todenneet, että turvapaikanhakijoista suunnilleen 65 prosenttia saa kielteisen päätöksen, ja joudutaan palauttamaan pois Suomesta.

Tällä hetkellä vastaanottokeskuksia pitäisi perustaa useita viikossa, sillä hakijoiden määrä kääntyi jälleen nousuun. Pelkästään viime viikonlopun aikana Suomeen tuli yli 700 uutta turvapaikanhakijaa.

 

 

Ylös