”Yhden ihmisen hoidettavana 18 vanhusta suurimman osa vuorokaudesta”

12.11.2015 klo 18:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen muistutti isänpäivän jälkeen julkisuuteen tulleista  vanhustenhoidon vakavista epäkohdista. Hallituksen kaavailema hoitajamitoituksen alentaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yhden ihmisen hoidettavana on 18 vanhusta suurimman osan vuorokaudesta.

Räsänen mukaan useissa ympärivuorokautisissa vanhustenhoidon yksiköissä henkilöstön määrä suhteessa hoidettavien määrään on jo tällä hetkellä puutteellinen eli hoitavia käsiä tarvittaisiin lisää.

Viime kaudella eduskunta linjasi, että hoitajamitoitus on säädettävä lailla, mikäli löytyy yksikin sellainen yksikkö, jossa tuo mitoitus ei ole riittävä

– Siksi olen huolestunut siitä, että hallitus aikoo leikata tästä ja vähentää vanhusten hoitajia alentamalla suositusta 0,5:stä hoitajasta 0,4:ään hoitajaan potilasta kohden.

Hoitajamitoituksista tinkiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että suurimman osan vuorokaudesta yhden ihmisen on hoidettava noin 18 vanhusta.

Räsänen vetosi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaan, että hallitus ottaisi uudestaan linjattavaksi vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen epäkohtien paljastuttua.

– Viime kaudellahan eduskunta linjasi, että mitoitus on säädettävä lailla, mikäli löytyy yksikin sellainen yksikkö, jossa tuo mitoitus ei ole riittävä, Räsänen muistutti.

Ylös