Keliakian ruokavaliokorvaus poistuu-pienituloisimmat kärsivät taas eniten

20.11.2015 klo 15:51 Politiikka Samuli Rissanen

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen on hyvin pettynyt eduskunnan päätökseen. – Keliaakikot kokevat yhteiskunnan vähättelevän heidän elinikäistä sairauttaan, hän kommentoi eduskunnan päätöstä.

Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu ensi vuoden alusta. Eduskunta äänesti tänään  ruokavaliokorvauksen poistamisen puolesta äänin 103–59. 37 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä.

Gluteenittomat elintarvikkeet ovat jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia

Kristillisdemokraatit olisivat halunneet säilyttää keliakiakorvauksen ja äänestivät hallituksen esityksen hylkäämisen puolesta.

Kristillisdemokraattien lokakuun lopussa julkistamassa vaihtoehtobudjetissa keliakiakorvauksen taso olisi pidetty nykyisellään.

Ruokavaliokorvausta on maksettu keliakiaa sairastaville vuodesta 2002 alkaen. Viime hallituskaudella korvausta korotettiin ja se on ollut suuruudeltaan 23,60 euroa kuukaudessa.

Ruokavaliokorvaus on kattanut vain pienen osan gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamista lisäkustannuksista, sillä gluteenittomat elintarvikkeet ovat jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia.

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen on hyvin pettynyt eduskunnan päätökseen.

– Keliakiaa sairastavat kokevat, että yhteiskunta vähättelee heidän elinikäistä ja vakavaa sairauttaan, johon ei ole lääkettä.

Kekkonen muistuttaa, että keliakian ainoa hoitomuoto on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Hänen mukaansa kipeimmin eduskunnan päätös koskee pienituloisia, kuten opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä.

– Heille tämä on toimeentulokysymys, Kekkonen toteaa.

Keliakialiitossa pelätään, että keliaakikot joutuvat rahapulansa vuoksi lipsumaan ruokavaliostaan, mistä koituisi sekä yksilöille että yhteiskunnalle ongelmia. Pienikin määrä gluteenia vahingoittaa keliaakikoiden elimistöä ja voi aiheuttaa lisäsairauksia, mitä taas aiheuttaa kustannuksia terveydenhuollolle.

Tällöin korvauksen poistosta saadut yhteiskunnan varojen säästöt hupenevat nopeasti.

– Ryhdymme ajamaan korvauksen palauttamista. Edunvalvontatyömme jatkuu keliaakikoiden hyvinvoinnin edistämiseksi entistä tehokkaampana, linjaa Keliakialiiton puheenjohtaja Inkeri Kerola.

Keliakiaa sairastaa Suomessa viimeisimpien tutkimustulosten mukaan 2 prosenttia väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Vasta kolmannes keliaakikoista, eli noin 30 000 henkilöä on saanut diagnoosin.

Keliakialiittoon kuuluu 30 paikallista keliakiayhdistystä.

Ylös