Korttimaksuissa olisi voitu säästää miljardeja

23.11.2015 klo 07:33 Kotimaa Esa Erävalo

Maksaminen ei ole ilmaista. Kun maksat pankkikortilla kauppiaalle, kauppias maksaa maksuvälineen käytöstä pankilleen kauppiasmaksun.

Kauppiasmaksusta suurin osa määräytyy siirtohinnasta, jonka kauppiaan pankki maksaa asiakkaan pankille korvauksena kortin käytöstä.

Eri puolilla Euroopan unionia ja eri korteilla kauppiashinta on vaihdellut nollan ja viiden prosentin välillä. Kalliimpia kauppiaille ovat American Express ja Diners-kortit. Suomessa pankkikorteilla siirtohintojen taso on ollut luokkaa 0,1-0,2% ja luottokorteilla 0,5-0,9%.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomauttaa, että EU teki siirtohinta-asetuksen.

– Siirtohinta ei näy asiakkaalle, mutta kauppiaat lisäävät sen myymiensä tuotteiden hintoihin. Ongelmaksi asian tekee se, että kalliimpaa siirtohintaa perivät yhtiöt hyötyvät muiden kustannuksella. Kilpailu ei toimi hintoja alentavasti, päinvastoin. Siksi EU teki siirtohinta-asetuksen, jossa pankkikorttien siirtohinnan ylärajaksi määrättiin 0,2% ja luottokorttien 0,3%, kertoo Sari Essayah.

KD:n Sari Essayah sai meppinä Euroopan parlamentin kantaan läpi muutosehdotuksen, että pankkikorteissa olisi lisäksi siirtohintaan 7 sentin rahamääräinen katto. Muutos olisi säästänyt kuluttajien rahoja usealla miljardilla eurolla vuodessa.

KD:n Sari Essayah sai meppinä talousvaliokunnan ja koko Euroopan parlamentin kantaan läpi muutosehdotuksen, että pankkikorteissa olisi lisäksi siirtohintaan 7 sentin rahamääräinen katto. Muutos olisi säästänyt kuluttajien rahoja usealla miljardilla eurolla vuodessa. Essayahin palattua Suomeen parlamentin neuvottelijat antoivat kuitenkin periksi neuvoston neuvottelijoille, ja luopuivat rahamääräisestä katosta.

Asetus siirtohinnoista johtaa Suomessa muutoksiin maksulaitoslaissa, maksupalvelulaissa ja Finanssivalvonnasta annetussa laissa. Hallituksen esitys tuli eduskuntaan tällä viikolla, keskiviikkona 18. marraskuuta.

Kansallisissa korttiperusteisissa maksuissa olisi yhä mahdollista asettaa rahamääräinen katto, mutta rajat ylittävissä ei. Suomen kannalta ei kansallista kattoa kannata asettaa, sillä maksutapahtumat käsitellään pääosin rajat ylittäen (Nordea, Handelsbanken, Danske), ja suomalaiset säästö- ja osuuspankit joutuisivat kortteineen kilpailullisesti niiden kanssa epäedulliseen asemaan. Rajat ylittäviä maksuja kun ei voida säätää kansallisella lailla 0,2% ja 0,3% kattoa alemmaksi.

– Seurauksena lienee pankkikorttien siirtohintojen hienoinen kallistuminen Suomessa samalla kun luottokorttimaksut halpenevat kauppiaalle, arvioi Sari Essayah.

Mikäli Sari Essayah’n esitys seitsemän sentin katosta olisi säilynyt neuvoston, komission ja parlamentin välisissä kolmikantaneuvotteluissa, myös pankkikorteissa kauppojen maksut pankeille olisivat alentuneet ja pitkällä aikavälillä alennus olisi siirtynyt tuotteiden hintoihin.

– Asetus mahdollistaa siirtymäajan antamisen nk. kolmikantakorteille, kuten Amex ja Diners, mutta hallituksen esityksessä siirtymäaikaa myönnetä ja nekin joutuvat alentamaan maksuista perimänsä korvauksen alle 0,2% ja 0,3% rajan muiden tavoin. Se on kuluttajien eduksi, toteaa  Essayah.

 

 

Ylös