”Osatyökykyisen työkyky pitäisi hyödyntää”

26.11.2015 klo 07:29 Politiikka Kristiina Kunnas

– Usein ajatellaan, että vammainen on työkykyvytön, vaikka monessa tapauksessa vammainen on täysin työkykyinen ja pystyy elämään normaalia elämää. Suurin este näyttää olevan asenteissa, toteaa kansanedustaja Antero Laukkanen. Hän avasi Kuka kuuntelee köyhää osatyökykyistä -seminaarin eduskunnan kansalaisinfossa.

Kuka kuuntelee köyhää osatyökykyistä -seminaari halusi edistää osatyökykyisten asioita ja mahdollisuutta osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Kristillisdemokraattien ja Kuka Kuuntelee Köyhää? -verkoston järjestämän tilaisuuden avasi kansanedustaja Antero Laukkanen.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa panostaa vammaisten ja muiden osatyökykyisten työllistymiseen ja mielekkääseen elämään.

Kansalaisinfossa Pikkuparlamentissa järjestetyssä seminaarissa oli asiantuntijoita Kuka kuuntelee köyhää -verkostosta,
Invalidiliitosta ja Näkövammaisten keskusliitosta.

Myös kokemusasiantuntijat kertoivat oman tarinansa.

– Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa panostaa vammaisten ja muiden osatyökykyisten työllistymiseen ja mielekkääseen elämään, Laukkanen muistuttaa.

– Usein ajatellaan, että vammainen on työkykyvytön, vaikka monessa tapauksessa vammainen on täysin työkykyinen ja pystyy elämään normaalia elämää. Suurin este näyttää olevan asenteissa, toteaa iltaa isännöinyt kansanedustaja Antero Laukkanen.

Osatyökykyisten määrä kasvaa koko ajan. Suomessa oli vuonna 2011 lähes 260 500 työkyvyttömyyseläkeläistä. Heistä osatyökyvyttömyyseläkkeellä oli noin 10 prosenttia. Työkyvyttömyyseläkkeelle jää joka vuosi noin 25 000 henkilöä.

Tavallisimmat syyt osatyökyvyttömyyteen ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden häiriöt.

Mitä tarkoittaa osatyökyvytön? Sosiaali- ja terveysministeriö on hankkeessaan ”Osatyökykyiset työssä” määritellyt käsitteen seuraavasti: osatyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään ja myös halu tämän kyvyn käyttämiseen.

Laukkanen kysyi kiinnostavia kysymyksiä.

– Onko työkyvystä mennyt puolet vai onko vielä puolet jäljellä? Onko näkökulma kansantalouden kestävyysvajeessa ja näköpiirissä häämöttävässä työvoimapulassa? Vai onko näkökulma jokaiselle tarjottavasta mahdollisuudesta elättää itsensä omalla ammattitaidollaan ja työllään – mahdollisuudesta osallistua yhteiskunnan rakentamiseen? Onko näkökulma osatyökykyisyydessä vai osatyökyvyttömyydessä?

– Me kristillisdemokraatit haluamme edistää osatyökykyisten osallistumista työelämään ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen. Yksi mahdollisuus voisi olla erityinen tuen muoto, silloin un osatyökykyinen perustaa yrityksen työllistääkseen itsensä.

Myös kolmannella sektorilla on tärkeä rooli sekä nuorten työllistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä että vaikeasti työllistettävien ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi.

– Minua kiinnostaa erityisesti se, mikä edistää tai estää työkykyisen työllistymistä. Tämä on meille kaikille päätöksentekijöille tarpeellista tietää. Työkyky liittyy työsuorituksiin ja on sidoksissa kuhunkin tehtävään.

Laukkanen muistutti, että Kristillisdemokraattien mielestä sekä jokaiselle yksilölle että koko yhteiskunnalle on tärkeää, että kaikki työtä haluavat saisivat työtä – myös osatyökykyiset.

 

 

Ylös