”Hallituspuolueiden edustajat unohtivat viimevuotiset vaihtoehtobudjettinsa”

28.11.2015 klo 15:16 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja esitteli puoluevaltuustolle puolueen vaihtoehtobudjetin. Hän nosti esiin pienituloiset eläkeläiset.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kritisoi hallituksen aiempaa päätöstä poistaa eläkeläisten asumistuki.

Vielä tyytyväisempiä olisimme, jos hallitus peruisi asumismenojen enimmäismäärän jäädyttämisen ensi vuodelle ja toisi selkeästi esiin kaikki asumistukeen liittyvät muutokset ja niiden vaikutukset.

– Se oli huono, koska se olisi asettanut tuhannet pienituloiset eläkeläiset kestämättömään tilanteeseen. Olemme tyytyväisiä, että hallitus kuunteli kristillisdemokraatteja ja eläkeläisiä peruessaan tämän päätöksen. Vielä tyytyväisempiä olisimme, jos hallitus peruisi asumismenojen enimmäismäärän jäädyttämisen ensi vuodelle ja toisi selkeästi esiin kaikki asumistukeen liittyvät muutokset ja niiden vaikutukset, Östman sanoi.

Peter Östman iloitsi, että KD:n vaihtoehtobudjetista löytyy asumistuen lisäksi myös takuueläkkeen suurempi korotus sekä lääkekorvauksen leikkauksen peruminen.

– Lääkekorvauksen osalta kannatamme hallituksen esittämää rakenteellista uudistusta, jossa otetaan käyttöön alkuomavastuu ja samalla lääkkeiden peruskorvausta korotetaan. Emme kuitenkaan leikkaisi lääkekorvauksen määrärahoja vaan kohdistaisimme tuen uudelleen.

Östman kritisoi ruokavaliokorvauksen poistamista.

– Se on yksi hallituksen huonoimmista esityksistä. Keliakia on vakava perinnöllinen sairaus, jonka ainoana hoitona on elinikäinen gluteeniton erityisruokavalio. Ruokavalio on keliaakikon lääke.

– KD:n vaihtoehtobudjetissa esitetään, että erityisruokavalion aiheuttamia lisäkustannuksia korvataan keliaakikoille jatkossakin.

Östman kertasi puoluevaltuustolle, että pääministeri Sipilä oli eduskunnassa arvostellut opposition esityksiä harmaan talouden torjunnasta kasvavien verotuottojen osalta epärealistiseksi. Myös Perussuomalaiset arvostelivat opposition tuotto-odotuksia sanoen niitä hatusta vedetyiksi.

– Hallituspuolueiden edustajat unohtivat kokonaan omat vaihtoehtobudjettinsa viime syksyltä. Silloin Perussuomalaisten mielestä harmaan talouden torjunnasta olisi saatavilla 200 miljoonaa ja Keskustan mukaan jopa 600 miljoonaa.

– Näihin lukuihin verrattuna kristillisdemokraattien esityksen mukainen 145 miljoonan tuotto-odotus on hyvin maltillinen ja oikeassa suhteessa esittämiimme panostuksiin nähden, Östman perusteli.

Ylös