Yli tuhat kuorolaista kunnioitti Finlandia-hymnillä säveltäjämestaria

8.12.2015 klo 13:39 Kotimaa Kristiina Kunnas

Säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotispäivänä kajahti yli tuhannen kuorolaisen Finlandia-hymni Helsingin tuomiokirkon portailta.

Helsingin arvokas empirekeskusta, Senaatintori ja tuomiokirkon portaat täyttyivät Finlandia-hymnin laulajista tiistaina puoliltapäivin. Tuomiokirkon kellojen hiljennyttyä aloittivat portailla seisseet yli tuhat kuorolaista sekä torin yleisö suomalaisten rakastaman Finlandia-hymnin.

Joulukuinen sää ei olisi voinut olla hienompi. Säveltäjämestari Sibeliuksen 150-vuotispäivää juhlisti pilvettömältä taivaalta loistanut aurinko.

Finlandia-hymniä pidetään Suomen toisena kansallislauluna. Se on osa Jean Sibeliuksen (1865-1957) sävelrunosta Finlandia (opus 26, vuosilta 1899/1900). Säveltäjää jouduttiin aikanaan suostuttelemaan hyväksymään hymnin sanoittaminen.

Torilla laulettiin V. A. Koskenniemen sanat vuodelta 1940: ”Oi Suomi katso, sinun päiväs koittaa.” Osa laulun tulkitsijoista haluaa käyttää Wäinö Solan tekstiä, jossa mukana on myös Korkeimman suojelus. Hänen sanoituksensa alkaa: ”Oi Herra annoit uuden päivän koittaa.”

Tapahtuma oli Sibelius-Akatemian ja Ylen järjestämä. Liikenne puuroutui Unioninkadulla juuri ennen yhteislaulua. Tuomaan Markkinoiden kojujen välit täyttyivät Senaatintorilla.

Joulukuinen sää ei olisi voinut olla hienompi. Säveltäjämestari Sibeliuksen 150-vuotispäivää juhlisti pilvettömältä taivaalta loistanut aurinko. Se valaisi torin ja häikäisi portailla seisseet laulajat.

Laulun vaiettua kuoronjohtaja, professori Markus Lehtinen kannusti yleisön kolminkertaiseen Eläköön-huutoon, ja kuorolaiset laskivat taivaan sineen satoja valkoisia Sibelius-Akatemian ilmapalloja.

Kuuntele Finlandia-hymni tästä Ylen linkistä:

http://yle.fi/uutiset/nain_huikeasti_sibeliuksen_finlandia_kajahti_helsingin_senaatintorilla__video/8511828?autoplay=true

 

Ylös