Suomi 60 vuotta YK:ssa – presidentti Niinistö tutkii Yhdysvaltain pyynnön tarkoin

9.12.2015 klo 17:52 Politiikka KD Lehti

Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa ovat puheenvuoron saaneet niin pääsihteeri Ban Ki-moon, presidentti Sauli Niinistö kuin ulkoministeri Timo Soinikin.

Presidentti Sauli Niinistö toteaa, että Yhdysvaltain pyyntö avusta Isisin-vastaisessa taistelussa tutkitaan tarkoin. Vielä siihen ei ole ollut aikaa tutustua tarkemmin.

– Käsittääkseni siinä on samanlaisia elementtejä, jossa olemme jo mukana, Niinistö sanoi.

Suomi kouluttaa tällä hetkellä Isisiä vastaan taistelevia peshmerga-sotilaita.

Pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan ei edes voimakkain kansakunta tai suurin organisaatio, kuten YK, voi toimia yksin.

Yhdysvaltain suurlähetystöstä kerrottiin aiemmin tänään STT:lle, että pyyntö avusta liittyy nimenomaan Suomen tarjoamaan koulutukseen.

Niinistö sanoi, että Suomi jatkaa varmasti koulutusapuaan ja saattaa lisätä panostaan.

Niinistö korosti, että terrorismia vastaan on koottava laaja kansainvälinen koalitio.

– Tulevaisuudessa hyödyllisin tilanne olisi, jos koko kansainvälinen yhteisö taistelee terrorismia vastaan, Niinistö toteaa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon peräänkuulutti kansainvälistä solidaarisuutta terrorismin vastaisessa taistelussa. Hänen mukaansa ei edes voimakkain kansakunta tai suurin organisaatio, kuten YK, voi toimia yksin.

Hän kertoi pyytäneensä ja toivoneensa, että terrorismin vastaiseen taisteluun osallistuisivat kaikki, joilla on mahdollisuus tehdä niin.

Ulkoministeri Timo Soini kertoi, että Suomi pyrkii jäseneksi YK:n ihmisoikeusneuvostoon kaudelle 2022–2024. Soini kertoi ehdokkuudesta Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa Helsingissä.

Vaalit käydään YK:n yleiskokouksessa vuonna 2021. Ehdokkuudella on muiden Pohjoismaiden tuki.

– Jäsenyys ihmisoikeusneuvostossa mahdollistaisi Suomelle tärkeiden kysymysten, kuten naisten oikeuksien, entistä vahvemman esille tuomisen, Soini perusteli.

Soini kertoi myös, että Suomi haluaa rauhanvälityksen ja vuoropuhelun vahvemmin YK:n toiminnan keskiöön. Vuoropuhelulla kulttuurien ja uskontojen välillä on hänen mukaansa suuri merkitys väkivaltaisten ääriliikkeiden tukahduttamisessa.

Ylös