Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta päätetään tänään

14.12.2015 klo 09:49 Politiikka Samuli Rissanen

Tällä viikolla eduskunnan äänestettävänä on usempi hallituksen säästölaki, joista eniten närää on herättänyt esitys subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Se on ratkaisevassa käsittelyssä tänään.

Eduskunta aloittaa tänään viimeisen työviikkonsa ennen joululomaa. Viikon aikana eduskunta äänestää useammasta hallituksen säästölaista, jotka iskevät erityisesti lapsiperheisiin ja eläkeläisiin.

Hallitus aikoo rajata subjektiivisen päivähoito-oikeuden 20 tuntiin viikossa ja kokopäivähoitoon ovat oikeutettuja vain päätoimisten työntekijöiden tai opiskelijoiden lapset.

Tänään ratkaisevaan käsittelyyn ja äänestykseen tulee viime viikolla eduskunnassa kivaan debatin saattelemana tuotu hallituksen esitys päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Hallitus aikoo rajata subjektiivisen päivähoito-oikeuden 20 tuntiin viikossa ja kokopäivähoitoon ovat oikeutettuja vain päätoimisten työntekijöiden tai opiskelijoiden lapset.

Niin ikään toiseen ja ratkaisevaan käsittelyyn on tulossa puolue- ja vaalilakiin kaavaillut muutokset. Perussuomalaisten Timo Soinin vahvasti puolustamilla lakimuutoksilla paikataan yli 40 vuotta sitten tapahtuneita kömmähdyksiä, kuten Kekkosen uudelleen valintaan ilman vaaleja johtanutta poikkeuslakia ja silloisen oppositiopuolueen SMP:n tuen poikkeuslaille vahvistanutta niin sanottua Lex Vennamo-lakia.

Tänään äänestyksessä on niin ikään perusopetuslain muutokset. Kunnille ehdotetaan pikeutta korottaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismäärää nykyisestä 80 eurosta 160 euroon. EU:n ja ulkopuolelta tulevat korkeakouluopiskelijat sen sijaan saavat maksettavakseenn vähintään 1500 euron lukuvuosimaksun vieraskielisestä opstuksessa suomalaisessa korkeakoulussa tai yliopistossa.

Ylös