Joulun sanomaa Betlehemiin ja Balkanille

16.12.2015 klo 12:56 Kolumnit Sari Essayah

Kaikkialla on täyttä ja tungosta, minnekään ei mahdu. Perhekunnittain ollaan liikkeellä, raskaana olevat ja imeväiset yhtä lailla. Talven kylmyys ja kosteus lisääntyvät illan hämärän myötä. Pitkä matka väsyttää, yösijaa ei löydy. Kukaan ei liioin halua vieraita ihmisiä nurkkiinsa.

Lukija saa itse päättää, kuvataanko tässä 2 000 vuoden takaisia tapahtumia Betlehemistä vai tätä päivää jossain Balkanin rajamailla. Eurooppaa kohdanneesta muuttoliikkeestä on puhuttu aikamme kansainvaelluksena; sitten toisen maailmansodan ei näin paljon ihmisiä ole ollut liikenteessä yhtä aikaa. Ja monista eri syistä: kuka sotaa ja vainoa paossa, kuka paremman elämän toivossa, ja ikävä kyllä osa myös pahoin ja rikollisin aikein.

Muuttoliikkeen kohdemaissa olemme joutuneet haastavan tilanteen eteen. Lähimmäisenrakkaus ja kristillinen etiikka kehottavat meitä jakamaan omastamme. Moni silti pelkää, että tulijat tuovat oman käsityksensä esimerkiksi ihmis- ja tasa-arvosta. Sitä   maallistunut kristikunta kestä.

Kristillisdemokraatteina toimimme sen puolesta, että arvopohjamme saisi näkyä demokraattisen päätöksentekokoneiston kautta konkreettisesti yhteiskunnassa. Tämä tarkoittaa silloin yhtälailla lain ja järjestyksen ylläpitoa kuin inhimillistä heikoimmista huolehtimista ja arvojemme puolustamista.

Lähimmäisenä ja ystävänä kohtaaminen koskettaa, kun on vieraalla maalla, ei-toivottuna, kieltä osaamattomana ja kaukana kodista. Todeksi eletty evankeliumi Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra on yhä voimallinen ja muuttaa ihmiset ja murtaa vihollisuudet.

Saakoon joulun sanoma jälleen kantaa meitä kaikkia – siunattua joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta 2016!

Ylös