Suomi hakee poikkeusta EU:n asedirektiiviin

16.12.2015 klo 15:29 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Suuren valiokunnan mukaan Suomen pitäisi saada vähintään poikkeusmahdollisuus asedirektiiviin kansallisen puolustuksen turvaamiseksi.

EU:n asedirektiivin muutosehdotuksessa sotilasasetta muistuttavien automaatti- ja kerta-automaattiaseiden hallussapito kiellettäisiin muilta kuin viranomaisilta.

Komission esityksen hyväksyminen nykyisen kaltaisena lopettaisi maanpuolustuskyvyn ylläpitoa tukevan reserviläistoiminnan.

Eduskunnan Suuren valiokunnan mukaan asedirektiiviehdotus ei nykymuodossaan ole Suomen hyväksyttävissä.

Direktiivi on kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska se heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan järjestely- ja toimintaedellytyksiä.

Valiokunta toteaa, että komission esityksen hyväksyminen nykyisen kaltaisena lopettaisi maanpuolustuskyvyn ylläpitoa tukevan reserviläistoiminnan.

Suomessa on laaja joukko sodanajan joukkojen ulkopuolisia ja reserviläisiä, joiden harjoittelu tapahtuu vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kautta.

Valiokunnan mukaan Suomen onkin haettava vähintään poikkeusta asedirektiiviin kansallisen puolustuksen turvaamiseksi.

Suuri valiokunta antoi EU-päämiesten kokoukseen suuntaavalle pääministeri Juha Sipilälle evästykset matkaan.

Asedirektiivi on esillä tämän viikon torstaina ja perjantaina Brysselissä kokoontuvassa Eurooppa-neuvostossa yhtenä osana terrorismin torjuntaa.

 

 

Ylös