Vuoden 2015 vauvoista joka kahdeksas syntyi konfliktin keskelle

21.12.2015 klo 07:29 Ulkomaat KD Lehti

Yli 16 miljoonaa lasta on syntynyt konfliktimaissa ja -alueilla tänä vuonna. Joka kahdeksas vauva syntyi konfliktien keskelle.

– Lapsilla on toivoa, jos pystymme muuttamaan kunnianhimoiset suunnitelmat toiminnaksi, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

– Joka toinen sekunti vastasyntynyt vetää ensimmäisen henkäyksensä keskellä konfliktia, usein hirvittävissä olosuhteissa ja terveydenhoidon ulottumattomissa, pääjohtaja Lake kertoo.

Raskaana olevat äidit ovat vaarassa joutua synnyttämään epähygieenisissa oloissa, ilman ammattiapua. Heidän lapsillaan on normaalioloissa syntyneitä lapsia suurempi riski kuolla ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

– Liian moni lapsi aloittaa elämänsä äärimmäisissä oloissa – oli kyse sitten konflikteista, luonnonkatastrofeista, köyhyydestä, sairaudesta tai aliravitsemuksesta. Voiko elämälle olla huonompaa alkua?

Vastasyntyneet ja heidän äitinsä kohtaavat valtavia riskejä konfliktimaissa, kuten Afganistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä, sekä hengenvaarallisilla pakomatkoilla.

Raskaana olevat äidit ovat vaarassa joutua synnyttämään epähygieenisissa oloissa, ilman ammattiapua. Heidän lapsillaan on normaalioloissa syntyneitä lapsia suurempi riski kuolla ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Lapsia uhkaa myös äärimmäinen stressi, joka voi haitata henkistä kehitystä.

Myös köyhyys, ilmastonmuutoksen seuraukset ja mahdollisuuksien puute ajavat miljoonia ihmisiä vaarallisille matkoille etsimään parempaa elämää.

– Vuoden 2015 viimeisinä kuukausina olemme nähneet maailman kokoontuvan yhteen ilmastonmuutoksen torjunnan ja uusien kestävän kehityksen tavoitteiden merkeissä. Nämä kunnianhimoiset suunnitelmat merkitsevät valtavaa mahdollisuutta, jos pystymme muuttamaan lupauksemme toiminnaksi, Lake sanoo.

– Jos pystymme pureutumaan pakolaisuuden syihin ratkomalla konflikteja, puuttumalla ilmastonmuutokseen ja lisäämällä lasten mahdollisuuksia parempaan elämään, voimme tehdä vuodesta 2016 miljoonille toivon – eikä epätoivon – vuoden, Lake toteaa.

UNICEFIN tilastoa lapsista:

• Yli 200 000 lasta haki turvapaikkaa EU-maista tammi-syyskuussa 2015.
• Koko maailmassa 30 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan sotaa, väkivaltaa ja vainoa.
• Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.
• Yksi yhdeksästä lapsesta asuu konfliktimaassa tai -alueella, mikä vaarantaa heidän terveytensä, koulutuksensa ja hyvinvointinsa.
• Yli puoli miljardia lasta asuu alueilla, joilla tulvat ovat äärimmäisen yleisiä. Lähes 160 miljoonaa lasta elää ankarista kuivuuksista kärsivillä alueilla.
• Lapset edustavat lähes puolta äärimmäisessä köyhyydessä elävistä ihmisistä vaikka lasten osuus maailman väestöstä on kolmannes.
Ylös