Maailmanpankki ennustaa hidasta kasvua kehittyville talouksille

8.1.2016 klo 07:30 Ulkomaat Esa Erävalo

Maailmanpankki ennustaa alkaneelle vuodelle edelleen hidasta kasvua kehittyville talouksille. Ne kokivat jo 2015 hitaimman kasvun ajan sitten vuoden 2008 kriisin.

Yhdysvalloista lähteneen vuoden 2008 kriisin ja sen jälkeisen eurokriisin jälkeen eletään nyt keskellä kolmatta kuoppaa, joka johtuu isojen kehittyvien talouksien kasvun hidastumisesta. BRICS-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) kasvoivat Maailmanpankin mukaan hitaasti viime vuonna verrattuna aiempiin vuosiin ja hitaan kasvun aika jatkuu.

Kiinan kehitys on vaikeasti arvioitavissa ja voi tuoda suurempiakin riskejä.

Venäjän talous taantui viime vuonna 3,8%. Sen arvioidaan supistuvan tänä vuonna vain 0,7%. Myös Brasilia jatkaa taantumassa. Kiinan kehitys on vaikeasti arvioitavissa ja se voi tuoda suurempiakin riskejä. Kiinan pörssikurssit vajosivat loppiaisena 7% ja maassa on meneillään iso muutos vientivetoisuudesta oman talouden kulutus- ja palveluvetoisuuteen.

Maailmanpankin tammikuun ennusteen mukaan maailmantalous kuitenkin kasvaisi 2,9%, mikä on hieman parempi kuin viime vuoden 2,4%. Kasvu johtuisi kehittyneiden talouksien, Yhdysvaltain ja EU:n kasvun kiihtymisestä.

Kehittyvien maiden, varsinkin Kiinan, kysynnän heikentyminen johti viime vuonna monien raaka-aineiden ja tuotteiden hintojen alenemiseen 1980-luvun alun tasolle. Hintojen arvellaan säilyvän pitkään alhaisina.

Isojen kehittyvien talouksien hidastunut kasvu heijastuu Maailmanpankin mukaan kehitysmaihin ja vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä.

Talouden kasvu paranee Yhdysvalloissa ja EU:ssa, mutta isojen kehittyvien maiden talouskehitys ei palaa aiempiin nopean kasvun lukemiin alkaneena vuonna 2016.

Ylös